Tribunals

Mendoza assegura que se sent "legitimada" i "protegida"

La presidenta d’Stop Violències ha comparegut aquest matí a la Seu de la Justícia i ha rebut el suport d'una desena de persones

Mendoza, a la sortida de la Batllia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta d'Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortes, ha comparegut aquest matí a la Seu de la Justícia, per lesdeclaracions que va fer al Comitè de les Nacions Unides i que Govern va denunciar a la fiscalia. Una vegada ha sortit, ha declarat que "em sento legitimada i protegida" i ha recalcat que "tenim suport internacional". "Avui hem fet història, no només perquè el Govern ha citat a declarar a una defensora dels drets humans, sinó perquè el món ens mira", ha comentat. Mendoza ha indicat que "jo estic bé" i ha reclamat novament el dret a la llibertat d'expressió i a l'avortament. "Continuem obertes al diàleg", ha afegit.

Una desena de persones han acompanyat a la presidenta d'Stop Violències a la Seu de la Justícia per donar-li suport i defensar el dret de les dones a l'avortament. Dones, homes i nens han brandit pancartes per defensar l'activista feminista.

De la seva banda, el cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat aquest matí en una entrevista a Ser Catalunya que l'executiu no ha presentat càrrecs contra la presidenta de l'associació, sinó que és la fiscalia qui ha considerat que les manifestacions de Mendoza podrien tenir indicis de delictes i que la denúncia no s'ha fet per haver exercit el dret de llibertat d'expressió sinó que ha estat per fer difamacions. "Va dir que els serveis socials obligaven a nenes de12anys a avortar" ha detallat Espot, qui ha afirmat que si les declaracions de Mendoza són certes els fets s'investigaran, però quesi noho són cal que aquestes paraules siguin jutjades.

Suport arreu del món

Amnistia Internacional va fer públic ahir un comunicat en què demana que es retirin els càrrecs contra la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza Cortés. En el document, l’ONG pro drets humans qualifica Cortés com a “defensora dels drets humans” i es mostra preocupada perquè va ser “criminalitzada pel simple fet de realitzar la seva legítima tasca com a defensora dels drets humans”. A més a més, Amnistia Internacional va qualificar com a vulneració del dret de llibertat d’expressió de la presidenta de l’entitat andorrana el fet que el Govern portés davant la Fiscalia les seves declaracions i que s’obrís així el procés judicial.

La coneguda entitat internacional va fegir que l’executiu hauria d’abstenir-se de presentar càr­recs penals addicionals o de prendre mesures administratives contra Cortés derivades de la seva tasca i va demanar que s’adoptin mesures per garantir que ella i altres persones “defensores dels drets humans puguin dur a terme la seva legítima tasca en favor dels drets humans sense represàlies ni intimidacions”. Per Amnistia Internacional, el fet que el Govern iniciés aquest procés és una “represàlia” per la lluita a favor de l’avortament que està fent Stop Violències al país.

Aquest no ha sigut l’únic suport que ha rebut Cortés a través de les xarxes socials, en què prop d’un centenar de comptes han fet piulades per tal de donar-li el seu escalf. Entre aquestes persones destaca un tuit de Núria Ramon, que és la directora de l’Institut Català de les Dones, on diu que “l’avortament és un dret i cal despenalitzar-lo! A Andorra està penat i es persegueixen les defensores dels drets humans que lluiten i acompanyen les dones!”, tot demanant l’arxiu de la causa oberta. En una línia similar es va expressar Elena Ferré, que és regidora a la Paeria de Lleida.

Des de l’altre costat de l’Atlàntic també va rebre suport Cortés, concretament del compte de Twitter argentí Ley 27.610, que amb més de 148.000 seguidors va ser un dels principals promotors per aconseguir legalitzar l’avortament a l’Argentina. D’aquesta manera, la voluntat d’Stop Violències d’internacionalitzar el suport a la seva presidenta utilitzant les xarxes socials es va aconseguir just el dia abans que declari amb les etiquetes demanant l’arxivament de la causa contra Vanessa M. Cortés.

Una desena de persones donen suport a Mendoza a la seu de la Justícia

tracking