Administració

La modificació de la llei recupera el terme 'funcionari'

L’expressió que els defineix ara, ‘treballador públic indefinit’, va ser rebutjada pels sindicats

La modificació de la llei recupera el terme 'funcionari'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri liderat per Judith Pallarés ha entregat l’avantprojecte de modificació de la Llei de funció pública a grups parlamentaris i sindicats amb la voluntat de recollir les propostes abans de no tancar un projecte de llei definitiu que avali el consell de ministres. El text s’havia de tocar per imperatiu legal després de la sentència del Tribunal Constitucional, però tal com va anunciar la ministra els canvis proposats van més enllà. Un d’ells és significatiu pel fet que va generar un fort rebuig sindical: que s’eliminés el terme funcionari per a les persones que entraven amb plaça fixa a l’administració (es mantenia únicament per als cossos especials en tant que agents de l’autoritat) i que es passés a anomenar-les treballador públic indefinit. Malgrat que el Govern demòcrata defensés que simplement era un canvi de nom, que no implicava retallada de drets, no va convèncer els sindicats. La proposta actual passa perquè tothom que obtingui una plaça fixa a l’administració serà funcionari sigui quina sigui la seva nacionalitat. Perquè fins que va entrar en vigor la llei actual, del 2019, ser funcionari requeria tenir nacionalitat andorrana i després hi havia la figura de l’agent de l’administració de caràcter indefinit i l’eventual.

Hi haurà funcionaris i treballadors públics interins, que és un terme que ja a la llei actual substitueix els eventuals. Per als interins l’avantprojecte preveu la implantació d’una bossa com la que ja existeix a educació per tal que no sigui necessari convocar un procés de selecció cada cop que s’ha de cobrir una plaça. L’objectiu és agilitar les contractacions quan es tracta de persones que ja han superat una convocatòria anterior.

El text també defineix la jornada laboral amb un còmput anual de màxim 1.800 hores i inclou la possibilitat del teletreball. Tanmateix, s’han fet d’altres retocs per tal d’introduir concrecions en el procediment disciplinari o en la qüestió de la mobilitat entre les diferents administracions. Finalment, el text “té la voluntat d’incloure la visió de l’optimització dels recursos i la modernització de la gestió pública”.

tracking