Pandèmia mundial

Montaner s'alia amb la protesta negacionista

La consellera de terceravia assessora i anima el grup de ciutadans que promou la concentració del 14
de març

Montaner s'alia amb la protesta negacionista

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La consellera general de terceravia Carine Montaner està donant suport al grup de ciutadans que s’està organitzant per dur a terme una concentració negacionista el 14 de març a les dotze del migdia davant del Consell General. La parlamentària ha mantingut contactes amb els organitzadors, s’ha reunit amb ells per ajudar-los a tirar endavant la protesta i els ha animat a mobilitzar-se, tot assegurant que “és hora que la ciutadania hi digui la seva”. En el grup també hi ha participat Emi Matar­rodona, cap de llista per terceravia a Andorra la Vella les darreres eleccions comunals.

La consellera general té el ple suport dels integrants del grup, que ja té més de 80 seguidors, que demanen fer-li costat perquè “s’hi està jugant molt”. Els promotors de la concentració fins i tot reclamen mantenir el suport de Montaner en l’anonimat perquè “ja està prou exposada”. De fet, la política de terceravia va assegurar dilluns al Diari que no tenia constància de l’organització de la concentració, tot i que assessora els membres del grup com a mínim des del mes de gener i malgrat que aquest rotatiu li ho va preguntar de manera directa.

Els organitzadors han compartit totes les idees amb la parlamentària, que afirma al xat del grup de ciutadans que “jo sola no me’n surto”. “No sé quina acció podria fer reaccionar el Govern de veritat... Estan tranquils, pensen que la gent diu amén a tot el que diuen... que trist”, planteja la política laurediana. En el mateix grup apunta que “jo faig el que puc”, però lamenta que “estic sola en primera línia” i que “cal recolzament d’una part de la ciutadania”. “Així potser vigilaran més i obriran els ulls”, opina.

Concentració pacífica

Des del grup es defensa que no es tracta d’una concentració negacionista, sinó que el que es vol defensar són els drets fonamentals recollits a la Constitució que entenen que s’han trepitjat amb les mesures per frenar la pandèmia, com ara el confinament. Segons els promotors, estan preocupats per la situació provocada per la Covid i impulsen la concentració per defensar “els drets i llibertats i per la vida”. Tot i així, s’hi comparteix molta informació posant en dubte l’existència del virus o l’ús de les mascaretes, i es qüestiona el paper dels mitjans de comunicació, de les dades de positius, de les proves diagnòstiques i de casos concrets que des del seu punt de vista no són creïbles. A tall d’exemple, un dels organitzadors afirma que “ens estan enganyant amb una falsa pandèmia, ens estan privant dels nostres drets i llibertats en tots els àmbits; ens estan obligant a malmetre la nostra salut i a fer unes proves amb uns dubtosos resultats, estant sans; ens estan culpabilitzant d’una situació que nos­altres no hem creat; estan destruint tot el teixit empresarial del país que al cap i a la fi és el que paga els sous de tots els funcionaris i dels mateixos governants, que no oblidem, els ha nomenat el poble”.

En un primer moment fins i tot es va plantejar fer una concentració que no seguís algunes de les normes de seguretat establertes a causa de la Covid-19, com ara la distància de seguretat o l’ús de les mascaretes, però finalment es va descartar. Va ser la mateixa consellera general que els va animar a complir les lleis vigents i va proposar “una trobada pacífica a 1,5 metres de distància amb mascareta i panells, té més impacte”. Montaner també els va recordar en diversos ocasions que és important respectar les normes legislatives vigents i que de no fer-ho s’enfronten a multes importants. “Ho dic per vosaltres, per protegir-vos”, indica la política al grup després d’afirmar que “cadascú faci el que vulgui, llibertat”.

Els arguments van convèncer els integrants del col·lectiu, que van deixar clar a través del grup que les accions han de ser “ben organitzades, ordenades i pacífiques”. Per a les pancartes que lluiran, proposen lemes com ara “és un medicament experimental, no una vacuna” o “la tele és el virus”.

Organització

El grup de ciutadans crítics amb la pandèmia es va crear fa gairebé un any “amb la finalitat de compartir informació de tot el que passa al nostre país i al món [...], amb l’objectiu final d’emprendre accions en defensa dels nostres drets i llibertats fonamentals”, segons indiquen en un comunicat intern.

El col·lectiu s’organitza a través d’un xat públic i d’un de privat, en el qual s’està gestant la concentració del 14 de març. Actualment, els organitzadors estan intentant concentrar i quantificar la gent que estaria disposada a participar en la protesta. “Creiem que pot ser una concentració multitudinària si tots hi col·laborem”, consideren, tot insistint que “hem de sortir a defensar els nostres drets i llibertats, nosaltres tenim la força. La situació cada dia es fa més insostenible en tots els àmbits i queixar-se o comentar per les xarxes no serveix absolutament de res si no actuem”.

Fins ara, el grup no té cap cara visible que lideri el moviment, malgrat que internament sí que hi ha un grup de persones que gestionen i organitzen la concentració. El Diari ha intentat contactar amb diversos dels seus membres, incloent una de les integrants que lidera el moviment, per conèixer els motius de la concentració i les previsions de participants, però han declinat fer declaracions.

SALUT HA DE VALIDAR EL PROTOCOL

El grup de ciutadans va entrar la demanda a Govern fa uns dies amb la intenció d’obtenir el permís necessari per dur a terme la concentració. En concret, la petició es va fer al ministeri d’Interior però degut a la pandèmia, la decisió sobre si es pot fer o no la concentració depèn del ministeri de Salut. L’executiu s’ha posat en contacte amb la persona que s’ha responsabilitzat de la protesta per tal d’informar-la que han de presentar un protocol indicant quantes persones seran i quin tipus de concentració volen fer. Aquest informe s’entregarà al ministeri de Salut, que revisarà si la iniciativa compleix les mesures de seguretat adients per decidir si autoritza o no la mobilització. Cal recordar que la recent modificació de la Llei de seguretat pública endureix els requisits que cal complir per fer una concentració.

Montaner s'alia amb la protesta negacionista

Montaner s'alia amb la protesta negacionista

Montaner s'alia amb la protesta negacionista

Montaner s'alia amb la protesta negacionista

Montaner s'alia amb la protesta negacionista

tracking