legislació

França allarga l'estat d'emergència fins a l'1 de juny vinent

França allarga l'estat d'emergència fins a l'1 de juny vinent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Assemblea Nacional francesa va votar ahir la prorroga de l’estat d’emergència sanitària fins a l’1 de juny. La validació va comptar amb 278 vots a favor, 193 en contra i 13 abstencions. La mesura legislativa es va aprovar el març de l’any passat amb l’esclat de la pandèmia i amb l’objectiu de donar empara legal a les mesures restrictives per tal de prevenir contagis: des de limitar els moviments fins a l’obligatorietat de tancar negocis o decretar confinaments. L’emergència sanitària va estar en vigor fins al 10 de juliol però es va restablir a mitjan octubre, davant l’empitjorament de les dades sanitàries. I és la regulació que empara mesures actuals com el toc de queda, fixat a les 18 hores.

La pròrroga va comptar amb el rebuig de l’oposició, tant de dretes com d’esquerres, i va tirar endavant únicament amb els vots de la majoria. El primer ministre francès, Jean Castex, va defensar que assumiran les seves responsabilitats si hi ha un empitjorament dels indicadors de salut. Els parlamentaris en contra van abordar el cansament de la població i els perjudicis contra els propietaris de restaurants, estacions d’esquí o estudiants, a més de les amenaces de desobediència d’una part de la societat.

França va registrar en les últimes 24 hores 436 morts pel coronavirus en hospitals i el nombre de morts des de l’inici de la pandèmia se situa ja en 80.147, segons van informar les autoritats sanitàries. Al país gal hi ha 27.677 pacients hospitalitzats per la malaltia, 3.342 dels quals es troben en estat greu dins de les unitats de cures intensives (333 més en 24 hores).

La pròrroga de l’estat d’emergència suposa un nou cop contra la temporada d’hivern al Principat. Les últimes setmanes França ha endurit les mesures per frenar una pandèmia que s’ha desbocat, per exemple imposant l’obligatorietat d’una PCR negativa per als ciutadans que entrin al seu territori.

tracking