PANDÈMIA MUNDIAL

Promouen una protesta negacionista el 14 de març

Un grup de ciutadans promou la iniciativa preocupat per la situació provocada per la Covid i per defensar “els drets i llibertats i per la vida”

Promouen una protesta negacionista el 14 de març

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de ciutadans està promovent la primera concentració negacionista del país. La voluntat dels impulsors de la iniciativa és agrupar totes aquelles persones que estan descontentes amb com s’ha gestionat la situació provocada per la Covid sota el lema de defensa “pels nostres drets i llibertats i per la vida”. La convocatòria està prevista per al 14 de març, data que coincideix amb el Dia de la Constitució i amb l’inici de la pandèmia al Principat, davant de la plaça del Consell General des de les dotze fins a la una del migdia.

Segons ha pogut saber el Diari, el grup de ciutadans ha entrat la demanda a Govern amb la intenció d’obtenir el permís necessari per dur a terme la concentració a través de la bústia que el ministeri d’Interior té a disposició de tots els ciutadans perquè hi dipositin els seus neguits o suggeriments. En concret, la petició es va entrar al ministeri el 2 de febrer passat, però per procediments interns de l’executiu no es va poder cursar fins ahir.

Ara s’ha començat el tràmit previ a decidir si es concedeix el permís o no per fer la concentració, però per decidir-ho primer cal que una persona es responsabilitzi de la iniciativa. La demanda que es va entrar a Govern no està signada per cap persona concreta, sinó com a col·lectiu, i per això ara el ministeri intenta contactar amb la persona que la va entregar per tal de tenir un interlocutor directe a qui dirigir-se i demanar responsabilitats.

Preocupació ciutadana

Malgrat que no hi ha una cara visible del moviment, el grup de ciutadans que hi ha darrere de la iniciativa vol representar la població que està inquieta i preocupada per la situació provocada per la Covid-19 des de fa gairebé un any i per les mesures que s’han pres per frenar la pandèmia, com el confinament, entenent que han provocat una pèrdua de drets i llibertats. La ciutadana que va entregar la demanda també posa en dubte a través de les xarxes socials l’efectivitat de les vacunes i fins i tot planteja l’existència del virus amb documents que posen en entredit els estudis científics i mèdics sobre el coronavirus.

Pel que fa al seguiment de la iniciativa, els impulsors indiquen que no poden quantificar el nombre de gent que assistirà a la convocatòria del 14 de març, però calculen que serà un nombre significatiu i que poden arribar fins al centenar de participants. Sigui com sigui, en cas de dur-se a terme la concentració haurà de seguir totes les mesures de seguretats i els protocols marcats per Salut, així com donar compliment als requisits que recentment i arran de la pandèmia s’han incorporat a la Llei de seguretat pública. Serà sota aquests criteris i sempre que es pugui localitzar un responsable de la iniciativa que l’executiu decidirà si atorga o no el permís per realitzar la protesta.

MANIFETACIONS AMB MESURES DE SEGURETAT I DRET A DISSOLUCIÓ

El Consell General va aprovar per majoria la modificació de la Llei de seguretat pública a final de l’any passat que introdueix, entre d’altres canvis, la protecció de la salut pública entre les circumstàncies que s’han de valorar en relació amb les comunicacions prèvies de les manifestacions que es vulguin celebrar. La voluntat de la modificació, promoguda per l’executiu, és que el responsable de la cartera d’Interior pugui suggerir mesures de protecció de la salut pública i la de les persones que assisteixin a la protesta, per tal de fer compatible el dret de manifestació amb la protecció de la salut, també reconegut com a dret fonamental a la Constitució. El canvi en el text legislatiu també introdueix un article afegint un supòsit de suspensió i dissolució de les manifestacions per part del ministre competent quan la protesta es desenvolupi seguint unes mesures de protecció de la salut pública diferents de les quals han estat comunicades, és a dir, quan no es compleixin els protocols o les normes especificades. La modificació de la llei, que es va aprovar a final de l’any passat amb els vots en contra només de terceravia, també inclou diverses multes i sancions a les persones que no compleixin les mesures de seguretat.

MOVIMENTS CIUTADANS NEGACIONISTES A EUROPA

Les manifestacions en contra de les mesures de protecció per la Covid-19 i les protestes dels ciutadans que neguen l’existència del coronavirus s’estan estenent arreu del món. El Regne Unit, Itàlia, Austràlia, Bèlgica o Espanya són alguns dels països europeus que han protagonitzat moviments de part de la població que argumenta que la pandèmia és una invenció.

tracking