afers exterior

L'Assemblea Nacional tomba una esmena contra el Copríncep

França Insubmisa considera “antirepublicà” que el president gal ostenti un càrrec que comparteix amb el bisbe d’Urgell

L'Assemblea Nacional tomba una esmena contra el CopríncepFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Assemblea Nacional ha tornat a tombar una esmena presentada pel grup parlamentari França Insubmisa que tenia com a objectiu la renúncia del president de la República tant al càrrec de Copríncep d’Andorra com als religiosos que ostenta el cap d’Estat del veí del nord. L’esmena, votada dijous passat al parlament gal, va ser presentada i defensada pel diputat de França Insubmisa Alexis Corbière, però va ser el president del grup de l’esquerra, Jean-Luc Mélenchon, qui va fer referència directa al Principat.

“L’estat ha de ser laic, és a dir, indiferent a les religions, només perquè volem protegir la llibertat de consciència”, va dir Mélenchon en l’inici de la seva intervenció, per afegir “quin interès té el president de la República per acceptar ser canonge honorari de la basílica de Sant Joan de Latran i Copríncep d’Andorra amb el bisbe d’Urgell?”

El president del grup de França Insubmisa donava amb aquestes paraules suport a Corbière, que va presentar una esmena amb l’objectiu que, en qüestions de neutralitat, els càrrecs electes també hagin de donar exemple. Per al partit d’esquerres, el fet que polítics electes participin en actes religiosos, exceptuant, per exemple, cerimònies de record per les víctimes d’alguna tragèdia, va en contra dels valors republicans.

Uns valors que el Govern del president Emmanuel Macron vol blindar en el projecte de llei per reforçar els principis de la República, marc en què es va presentar l’esmena amb què Mélenchon va tornar a demanar la renúncia del cap d’Estat francès a ser-ho d’Andorra conjuntament amb el bisbe de la Seu d’Urgell. L’esmena, que va rebre l’opinió desfavorable tant de la comissió parlamentària com del govern francès, va ser desestimada en votació.

Cal recordar que, el desembre passat, Mélenchon va presentar una esmena similar davant l’Assemblea Nacional a la Llei per garantir la preeminència de les lleis de la República, que uns dies abans havia aprovat el Senat francès.

L’esmena de Mélenchon interpel·lava directament sobre els títols religiosos que ostenta el president francès, però de manera col·lateral i al moment de començar el debat el Coprincipat va sortir a la discussió. “Benvolguts companys, em pregunto quina cara faríeu si el president de la República fos declarat dalai-lama honorari o imam honorari de la mesquita del Caire. Sens dubte, seria la mateixa cara que faig jo quan m’assabento que el president de la República Francesa és Copríncep d’Andorra amb el bisbe d’Urgell. Aquesta esmena proposa que elimineu aquest títol [i la totalitat dels religiosos]”. L’esmena, com la de dijous, també va ser tombada per la majoria.

tracking