tributació

ERC es desmarca dels atacs a Andorra

La formació catalana demana que Espanya tingui una definició que no sigui ambigua del que és un paradís fiscal

ERC es desmarca dels atacs a andorraCONGRESO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esquerra Republicana de Catalunya es desmarca dels atacs que en els darrers dies han fet a Andorra des de la formació d’Unides Podem. “Ens ha sorprès l’atac a Andorra”, va afirmar el diputat i encarregat de l’esmena que van fer els republicans a la llei de frau fiscal, Joan Margall, que va afegir que “la voluntat que persegueix la nostra esmena és que hi hagi una definició clara i subjectiva del que és un paradís fiscal, perquè en l’actual que hi ha al text es deixa completament obert sense posar xifres”.

Cal recordar que l’esmena defensada per ERC manifesta que caldria que es consideressin paradisos fiscals aquells estats que en el tipus relatiu a l’IRPF i l’impost de societats estiguessin per sota de la meitat del que es tributa a Espanya, un supòsit que en la franja alta sí que implicaria Andorra. No obstant això, Margall va afegir que “hem de pensar que no només hi ha un criteri a l’hora de definir què és un paradís fiscal”, i va recordar que “la Unió Europea estableix altres condicionants que fan referència directament a la transparència del sistema tributari o si estem davant d’una fiscalitat justa”.

Margall va defensar la necessitat d’establir criteris clars pel que fa a la legislació espanyola i va defensar que “ara és el moment de posar sobre la taula aquest aclariment. Tenim l’autoproclamat govern més progressista de la història, doncs en la definició del que és un paradís fiscal i en la lluita contra el frau és una oportunitat de demostrar-ho”. El diputat va recordar que en els darrers temps el legislatiu espanyol havia abordat qüestions que també havien aixecat polseguera “amb valentia”, com van ser en el seu moment la taxa Google o la taxa Tobin. Finalment, amb relació a la polèmica aixecada arran de l’esmena que van presentar des del grup republicà, el diputat va manifestar que “en el darrer any s’han detectat 91.000 milions de frau fiscal a Espanya; 60.000 milions per evasió impositiva i 30.000 per no pagar la Seguretat Social”, i va sentenciar que “ara és el moment d’afrontar aquesta problemàtica”.

Els youtubers

El diputat republicà també va parlar de l’eixida dels youtubers espanyols cap a Andorra, que està a l’ordre del dia arran del canvi de residència d’El Rubius. “Condemnem que hi hagi aquest tipus de pràctiques, perquè el que no pot ser és que es visqui en un lloc i s’acabin pagant els impostos en un altre”, va manifestar. No obstant això, el que sí que va voler deixar palès és que “no hi ha cap voluntat d’atacar Andorra”.

Cal recordar que la situació que va posar un altre cop a Andorra a l’ull de l’huracà va iniciar-se el 17 de gener, i que des de llavors ha anat augmentant en intensitat. Però va ser el portaveu d’Unides Podem al Congrés dels Diputats, Pablo Echenique, qui va tensar al màxim les relacions quan va demanar aquesta setmana que es tornés a considerar Andorra paradís fiscal, afirmació que va provocar una rèplica contundent del cap de Govern, Xavier Espot.

tracking