FISCALITAT

Unides Podem demana que es retorni Andorra a la llista de paradisos fiscals

L’excap de Govern Toni Martí censura a Twitter la petició d’Echenique

Unides Podem demana que es retorni Andorra a la llista de paradisos fiscalsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La coalició espanyola de partits polítics Unides Podem proposarà al Congrés dels Diputats que el Principat torni a ser considerat un paradís fiscal, arran de la polèmica generada pel trasllat de youtubers del veí del sud al país per pagar menys impostos i endurir els criteris per als nacionals que vulguin canviar la residència fora d’Espanya. El portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, va explicar que sol·licitaran que aquesta mesura s’inclogui en el projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal i que s’apliquin clàusules com ara que el trasllat de residència no impliqui deixar de pagar l’IRPF, almenys durant els primers cinc anys.

Echenique va titllar de “censurable” el canvi de residència, però va recordar que el problema ja existia abans d’internet i YouTube i que “quantitativament el frau fiscal està radicat en major part per les multinacionals i els multimilionaris de tota la vida”.

Poc després de conèixer-se la petició de la formació política espanyola, l’excap de Govern Toni Martí va contestar a Echenique al seu compte de Twitter defensant la fiscalitat d’Andorra. “Amb tot el respecte que s’ha de tenir sempre per totes les opinions, hi ha dies que s’ha de dir prou... Andorra té una fiscalitat homologada que ha permès firmar convenis de no doble imposició amb molts països de la UE... No cal fer política amb tot”, va piular.

La crítica expressada per Echenique va trobar el suport de la majoria de les forces de l’arc parlamentari espanyol, que van criticar la “fuga”. En aquest sentit, per a la portaveu del PSOE, Adriana Lastra, “el patriotisme es demostra en la declaració de la renda”, i va confirmar que hisenda estarà molt amatent a qualsevol tipus de moviment que sigui punitiu.

La portaveu del Partit Popular, Cuca Gamarra, va reclamar que des del govern espanyol s’impedeixi aquest tipus de sortides del país que “es fan exclusivament i únicament per pagar menys impostos”, però que “no afecti l’activitat que es desenvolupi o que es produeixi un frau en els requisits per no tributar a Espanya”.

Echenique, a banda de demanar una altra vegada la inclusió d’Andorra com a paradís fiscal, va expressar la necessitat que s’endurís la legislació i l’entrada d’altres estats, alguns dels quals membres de la UE, a la llista.

tracking