pandèmia mundial

Els turistes francesos es podran fer TMA als 'Stop Labs'

Els visitants hauran de pagar 40 euros per la prova que s'exigeix per tornar al seu país

Anunci de l'ambaixada francesa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha aprovat que els turistes francesos es puguin fer una TMA als Stop Labs del pàrquing de Prat de la Creu per disposar de la prova que acredita que no tenen la Covid-19 i poden tornar a territori gal com exigeixen les autoritats veïnes perquè puguin passar la frontera. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat aquesta tarda que la decisió s'ha adoptat després d'aconseguir ahir que França accepti la TMA com a prova equiparable a la PCR el que permet "facilitar la mobilitat dels turistes" gals que visiten el Principat.

L'operativa es posarà en marxa a partir de divendres i els turistes hauran de trucar per reservar cita prèvia a un telèfon que es farà públic properament i rebran l'endemà el resultat en un correu des del laboratori de l'hospital. Martínez Benazet ha assenyalat que el preu de la prova són 40 euros, el mateix que es cobra per les que es fan als ciutadans de la Seu d'Urgell, i que és la tarifa de cost per al SAAS on s'hi inclou el reactiu i la feina del personal. I ha remarcat que aquesta operativa no genera cap conflicte amb els laboratoris privats perquè ells no fan TMA i no treballen els caps de setmana. I que tampoc té cap afectació per a la capacitat per atendre les proves que es fan als ciutadans del país perquè se'n fan entre 300 i 400 al dia i hi ha molt marge per fer-ne les que puguin demanar els visitants.

El titular de Salut ha detallat que en el cas que el visitant sigui positiu a la Covid es valorarà la situació clínica i els símptomes que presenta per decidir si ha de rebre atenció mèdica a l'hospital o a l'hotel on s'estigui allotjat si és lleu i on quedaria aïllat seguint els protocols establerts amb els establiments. Si el turista contagiat és asímptomàtic pot retornar al seu país i es farà una notificació a les autoritats sanitàries franceses perquè facin seguiment del malalt i dels seus contactes.

El cap de Govern, que ha comparegut també després de la reunió del consell de ministres, ha recalcat que les proves TMA a visitants es fan per facilitar al màxim la comoditat dels francesos que decideixin fer estades al país i sempre tenint en compte que "la idea que ha transmès el govern francès és que no aconsella el moviment dels residents ni dins del seu territori". Xavier Espot ha emfatitzat que "no podem crear un pack turístic" que inclogui les mesures sanitàries de tenir una prova per poder tornar a França i que per això es manté un diàleg constant amb el sector turístic i amb les autoritats veïnes per veure si les accions que s'adopten poden ser un reclam turístic i si són conformes amb les normes sanitàries vigents a territori gal.

Prova equiparada a la PCR

Les autoritats sanitàries franceses reconeixen la TMA com a prova vàlida per acreditar que no s'està contagiat de la Covid-19 i poder accedir al territori veí, segons ha anunciat l'ambaixada de França al Principat aquest matí. La prova que majoritàriament es fa a Andorra per detectar la infecció per SARS-CoV-2 s'equipara així a la PCR, que era la inicialment fixada com a requisit per entrar a França. El missatge especifica a més que els tests d'antígens no substitueixen les proves TMA ni PCR.

Iniciativa per rebre turistes

Les últimes i més estrictes restriccions a la mobilitat que ha imposat França aquesta setmana han mogut el Govern i els hotelers a replantejar-se l’oferta turística per no perdre els únics clients que estaven aguantant el sector aquesta temporada. En les reunions que des de dilluns se celebren entre el ministeri i els agents turístics per redefinir l’estratègia s’ha posat sobre la taula la possibilitat que els 52 hotels que estan operatius (del total de 172) incloguin un test TMA per pernoctacions de dues o més nits. Una variable que s’està negociant amb França perquè accepti aquesta prova com a substitutiu de la PCR, imprescindible perquè l’oferta sigui viable. Andorra pot fer més de mil TMA als dia, mentre que la quantitat de PCR és mínima. Encara no s’ha definit qui n’assumirà el cost ni la participació del Govern.

Les farmàcies del Pas van esgotar ahir les reserves d’autotest de què disposaven davant l’exigència dels gendarmes de presentar una prova negativa per poder passar la frontera. Ho va explicar Òscar Ramon, gerent de la Farmàcia del Pas, que va afegir que el Govern hauria de subvencionar als turistes la compra de les proves per garantir-ne l’arribada al país. Els agents francesos van indicar que neguen l’accés a França a tothom qui doni positiu en el test. I van exposar que tot i que ara estan realitzant una acció pedagògica per evitar sancionar, en endavant seran més restrictius i no donaran l’opció de girar cua per comprar una prova.

tracking