PANDÈMIA MUNDIAL

El tancament de França remata la temporada

Els empresaris demanen al Govern que instal·li un ‘stop lab’ per fer proves gratuïtes als turistes que vulguin accedir al Principat

El tancament de França remata la temporada

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els establiments comercials del Pas de la Casa tornen a abaixar la persiana a causa de les noves restriccions imposades per França per evitar la propagació del coronavirus. Així ho va afirmar al Diari el president de la Iniciativa Publicitària (Inpub), Jean-Jacques Carrié, que va posar en relleu que la situació de la vila encampadana fins que finalitzin les noves restriccions de mobilitat serà “pràcticament igual” que la que es va viure al març, quan va esclatar la pandèmia. “Per nosaltres és quasi el mateix que tenir la frontera tancada, no tindrem activitat perquè la gent no vindrà si després han de demostrar que són negatius”, va apuntar.

A més, va puntualitzar que els pròxims dies s’aproximen les vacances a França i “tots teníem l’esperança de tenir una alta activitat turística durant aquest mes”. L’entrada en vigor del decret que obliga a presentar una prova PCR negativa per accedir al país veí del nord no només ha afectat els comerços del Pas, sinó que té incidència en el gruix comercial de tot el país, ja que la lliure circulació amb França suposava l’única via d’entrada de turistes.

El president va comentar que l’única esperança que els queda per acabar la temporada “amb cert moviment” és que el Govern pugui negociar l’assimilació d’Andorra amb la regió d’Occitània. “Estem a l’espera dels acords als quals pugui arribar l’executiu amb França, almenys que se’ns consideri iguals que un departament gal i que no sigui necessària la prova negativa.” Carrié va explicar que els comerciants de la vila sol·licitaran a l’executiu que instal·li un stop lab al poble per garantir que els turistes que vinguin puguin fer-se la prova. “Demanarem que posi un equipament de la Creu Roja perquè les persones que vinguin i pernoctin al país puguin fer-se un test de forma gratuïta abans de marxar”, va dir. I va reiterar que al Pas “no podem viure sense turistes”.

En aquest sentit, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va assegurar que el Govern manté converses permanents amb l’estat veí del nord i va indicar que l’executiu té sobre la taula diverses propostes per tractar amb el govern gal, com ara que siguin vàlides les proves TMA o que els turistes francesos es puguin fer tests a Andorra abans de tornar. L’objectiu és no interferir en les limitacions aplicades davant la gestió de la pandèmia i no fomentar que els francesos “se saltin” les restriccions per poder venir a Andorra. Benazet va deixar clar que totes les decisions que prenguin seran tractades amb els representants francesos i que la prioritat del Govern és que el diàleg sigui “continu i fluid”.

Les persones que entrin a França sense una prova PCR negativa s’arrisquen a una multa de 135 euros i que les autoritats gal·les les obliguin a fer la volta i tornar als seus punts d’origen. A més, a la frontera del Baladrà els duaners francesos van estar ahir aturant tots els vehicles que volien entrar o sortir d’Andorra. Als que hi volien accedir els informaven que en tornar haurien de presentar una PCR negativa, fet que va provocar que alguns conductors giressin cua. Als vehicles que sortien se’ls informava de la necessitat de tenir feta la prova amb un resultat negatiu.

REMUNTADORS TANCATS A FRANÇA

França va anunciar de manera oficial que els remuntadors de les estacions d’esquí seguiran tancats durant tot el mes de febrer, segons va fer saber ahir l’oficina del primer ministre, Jean Castex, després de la reunió que va mantenir amb professionals del sector. “L’evolució de la situació sanitària no ens permet tornar a obrir els remuntadors”, va justificar, fent referència al fet que tampoc hi ha “cap tendència a la reobertura general” als altres països europeus. A les estacions es pot practicar esquí de muntanya, de fons i raquetes. El govern gal no s’ha fixat cap data per a l’obertura.

El tancament de França remata la temporada

tracking