Justícia

Quatre anys de presó condicional i multa de dos milions per blanqueig de diners

Condemnada una dona francesa esposa d’un traficant de cocaïna procedent de Sud-amèrica

Quatre anys de presó condicional i multa de dos milions per blanqueig de dinersFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts ha condemnat una dona de nacionalitat francesa i de 57 anys a quatre anys de presó condicional, una multa de dos milions d’euros i vint anys d’expulsió del Principat en considerar-la culpable del blanqueig a Andorra de diners procedents del narcotràfic. Els magistrats consideren provat que entre els anys 2004 i 2005 la dona va blanquejar almenys 220.000 euros a través de dos comptes oberts en una entitat financera andorrana, diners que provenien dels beneficis d’una xarxa de tràfic de cocaïna de Sud-amèrica, concretament de Colòmbia i Veneçuela.

La Fiscalia volia que l’acusada fos condemnada a cinc anys de presó ferma, multa de tres milions d’euros i expulsió definitiva del Principat pel delicte major de blanqueig de diners mitjançant grup organitzat. Una petició de pena que Corts ha reduït “tot i la gravetat dels fets”, ja que “s’ha de tenir en compte la seva antiguitat”. A més de la pena de presó, la multa i els anys d’expulsió d’Andorra, els magistrats també acorden el comís d’uns 220.000 euros que la dona tenia en un compte bancari al Principat i 146.950 que havien estat transferits a l’Autoritat Financera Andorrana. Uns diners que la dona havia ingressat en el compte d’una tercera persona, un home espanyol que es dedicava a la compra i lloguer de iots de luxe i era promotor immobiliari al Principat. Aquesta persona va ser la que va presentar l’acusada a l’entitat bancària on va poder obrir els comptes a Andorra. Tres anys després de col·laborar amb la procesada, el 2008, l’home va presentar una denúncia de sospita a la Uifand i va procedir a transferir a l’Autoritat Financera uns diners que havia rebut de la dona i del seu marit com a comptes per a l’adquisició d’unes unitats immobiliàries

Ho va fer dos anys després de vendre-li un iot. Un vaixell que el 26 d’agost del 2006 fou abordat per les autoritats espanyoles a unes 500 milles a l’oest de les illes Canàries en aigües de l’oceà Atlàntic quan, procedent del Carib i sota la capitania del marit de la condemnada, transportava 2.985 quilograms de cocaïna amb una puresa mitjana superior als 73,83 % amb un valor de mercat superior als 100 milions d’euros. El iot havia salpat del port de Cumaná, Veneçuela.

La dona fou condemnada de manera ferma per la justícia espanyola l'any 2012 per un delicte contra la salut pública en la seva modalitat de tràfic de drogues de les que causen greu dany a la salut, en quantitat de notòria importància, amb pertinència a una organització delictiva i extrema gravetat, a la pena de 9 anys de presó i multa de 200 milions d’euros. El seu marit no va ser jutjat, ja que es va acordar l’arxiu parcial de la causa per raó de l’extinció de la seva responsabilitat criminal per causa de mort, en haver estat abatut a trets a Alacant en data 12 de juliol de 2010.

Els magistrats no han tingut en compte els arguments de la defensa que demanava l’absolució en estar amb desacord als arguments de la Fiscalia relatius al fet que els diners ingressats a Andorra venien del narcotràfic. Al judici va afegir que estaríem davant d’una supòsit d’autoblanqueig que era atípic penalment en virtut del dret penal transitori.

tracking