x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Govern no farà cap acció que porti als francesos a saltar-se el confinament

Els residents no hauran de dur una PCR negativa si van al metge o a estudiar a Occitània
Turistes francesos fent compres al Pas de la Casa.

França posa molt difícil l'arribada de turistes gals

Turistes francesos fent compres al Pas de la Casa.

ARXIU
Actualitzada 01/02/2021 a les 18:45
El Govern no farà cap acció amb relació als turistes francesos sense consensuar-ho abans amb França per tal d'evitar que aquests "se saltin el confinament". El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha explicat avui que l'executiu té sobre la taula diverses propostes per tractar amb el govern gal, com per exemple que siguin valides les proves TMA que accedir al país o que els turistes francesos es puguin fer tests al Principat abans de retornar, però que cap d'elles es prendrà si no hi ha una aprovació per part de França. L'objectiu és no interferir en les limitacions aplicades davant la gestió de la pandèmia i no fomentar que els francesos "se saltin" les restriccions per poder venir a Andorra. Martínez Benazet ha deixat clar que la prioritat del Govern és aquesta, que el diàleg amb França és "continu i fluid", i que l'executiu "entén perfectament" les mesures que s'han aplicat als països veïns.

El turisme gal s’ha acabat a Andorra mentre durin les restriccions actuals a França. Després que ahir es publiqués el nou decret, i tot i incloure una excepció per al Principat, aquesta només inclou que no els caldrà una prova PCR negativa a aquelles persones que visquin a un radi de 30 quilòmetres de la frontera del Baladrà. A la pràctica, vol dir que no podran arribar visitants gals més enllà de la localitat d’Acs.

Un altre dels punts que aborda el decret publicat per l’executiu francès és les condicions amb les quals els andorrans es podran moure pel veí del nord. En aquest sentit, no serà necessària que es presenti una prova PCR negativa en el cas que es viatgi a Occitània, però amb condicions. Les causes d’aquest viatge han d’estar degudament justificades i només s’eximirà de portar un valor negatiu de la prova PCR en el cas que el desplaçament sigui per anar a una visita mèdica o bé per tal de retornar a la localitat on s’estan cursant estudis. Igualment els treballadors fronterers i els transportistes n’estan exempts.

Fonts properes al Govern van explicar que les negociacions per tal d’aconseguir una major flexibilitat en el trànsit fronterer no han conclòs. Un dels principals punts que s’estan abordant en les converses és que l’estat francès pugui reconèixer com a substitutiu de la PCR un resultat negatiu en una prova TMA. Cal recordar que aquest sistema de diagnòstic és el que s’empra a Andorra.

Preocupació al Pas de la Casa
El comerç de la localitat encampadana del Pas de la Casa està vivint amb molta preocupació les noves restriccions que França ha imposat als seus ciutadans i que, a la pràctica, significa que mentre durin l’arribada de visitants del veí del nord quedarà reduïda a la mínima expressió, ja que no hi ha grans nuclis de població en el radi de 30 quilòmetres que l’executiu francès ha fixat com a excepció. En aquest sentit, el president de la Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié, va manifestar que “realment estem molt i molt preocupats pel que pugui passar en els propers dies. Tenim la meitat dels comerços que no estan oberts i amb les noves mesures no podrà arribar pràcticament ningú”. Carrié va manifestar que “des del Pas, tenim l’esperança que les negociacions puguin continuar i que es pugui acceptar la mobilitat com en l’anterior confinament. És a dir, que Andorra pugui ser considerada com una regió més de França. Del contrari, la situació pot ser catastròfica”. Ahir, tot i ja estar en vigor el decret que instava a les noves restriccions, el Pas de la Casa es va tornar a omplir de visitants francesos per tal de fer compres.


Les restriccions a l’arribada de visitants francesos però no afectarà només el Pas de la Casa. Durant les darreres setmanes, el turista gal era el que transitava pels principals carrers comercials del país, i més tenint en compte que tampoc hi ha turisme espanyol. No obstant, des del sector hoteler no es va voler fer declaracions.

 
ELS DUANERS NO VAN DEMANAR ELS TESTS
Els duaners francesos no van ser molt incisius en la demanda de les proves PCR negatives als francesos que retornaven d’Andorra durant el dia d’ahir. Cal tenir en compte que la publicació del decret no es va produir fins diumenge al matí, i que hi havia grups importants de turistes que havien fet reserves per passar el cap de setmana a Andorra i que, per tant, el canvi de normativa els va agafar ja al Principat i amb dificultats per tal de poder fer-se una prova vàlida, atenent que era diumenge.
Davant aquesta situació, fonts properes a les autoritats franceses van indicar que durant el dia d’ahir es va ser més lax en el retorn a casa; no obstant això, a partir d’avui mateix la presentació de les proves PCR negatives es demanarà a tothom qui no pugui demostrar que es queda en el radi de trenta quilòmetres que és l’únic eximent que ha marcat el govern francès en aquesta nova normativa.
CUES DE TURISTES PER FER-SE LES PROVES RÀPIDES A LES FARMÀCIES
Les farmàcies de l’eix comercial format per les avingudes de Meritxell i Carlemany van tenir ahir una allau de peticions per tal de fer-se les proves de test ràpid de Covid-19. La gran majoria de les persones que feien cua als establiments i esperaven amb paciència els 15 minuts per obtenir els resultats eren francesos, a qui el canvi de normativa anunciat divendres pel primer ministre Jean Castex els va agafar al Principat.

No obstant això, cal tenir en compte que, de moment, el decret publicat per França només reconeix un resultat negatiu en una prova PCR feta amb un termini màxim de 72 hores; queden fora altres sistemes de diagnosi tals com els testos ràpids d’antígens, que són els que fan moltes farmàcies, o les proves TMA del Govern.
Veure’n més
39
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts