Pandèmia mundial

Benazet alerta que cal baixar els pacients de l'UCI per si arriba la soca britànica

Els casos positius augmenten amb 35 contagis i cures intensives té 13 ingressats

El ministre de Salut en la compareixença d'aquest migdiaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha destacat avui que "hem de baixar molt l'ocupació a l'UCI per si arriba la soca britànica" ja que ha remarcat que és molt més infectiva i és necessari tenir menys pressió assistencial perquè el sistema sanitari pugui donar resposta a un possible increment d'afectats per la Covid-19. Cures intensives tenia aquest migdia 13 ingressats i 11 amb ventilació mecànica que a primera hora de la tarda han baixat a 10 i a les habitacions de planta hi havia 27 malalts amb el virus quan ha comparegut el ministre que s'han reduït a 21 hores després per les altes d'avui. Martínez Benazet ha recalcat que s'estan examinant mostres per comprovar si hi ha infectats per la nova soca "però de moment no s'han trobat" el que ha insistit que no vol dir "que no estiguem exposats" a que pugui entrar al Principat. I en concret ha precisat que durant les vacances de Nadal hi va haver molts residents portuguesos que es van desplaçar al seu país d'origen i "a Portugal és majoritària aquesta soca".

El titular de Salut ha incidit que la pressió sobre el sistema sanitari és molt més baixa que a la resta de països d'Europa i que encara "hi ha un marge important de muscle sanitari" per atendre els malalts que provoqui la infecció. I ha ressaltat que les dades d'incidència evolucionen de manera positiva perquè baixen els contagis fins a 35 notificats avui, la taxa de reproducció se situa en 0,9 i es detecten menys malalts majors de 50 anys. Aquest indicador ha passat d'un promig setmanal d'entre 22 i 26 a 15 la setmana passada el que ha comentat que "és un indicatius que les properes setmanes s'anirà reduint" la pressió generada per casos més greus.

Martínez Benazet ha assenyalat que la majoria de països està amb una taxa de reproducció per sobre d'1 "i la soca britànica s'està estenent" i per això s'estan adoptant mesures molt restrictives perquè l'extensió del virus "va més ràpid i hi ha risc de col·lapse sanitari". El ministre ha insistit que la situació a Europa "és molt difícil" i s'avança cap al confinament domiciliari que ja s'aplica a Portugal i al Regne Unit. I ha apuntat que les restriccions vigents al Principat en concret a la restauració "estan molt ben ajustades i no aniria a relaxar les mesures actuals", recordant que hi ha moltes més activitats obertes que a la majoria de països europeus.

113 altes

Els 35 positius nous eleven a 9.972 el total d'afectats per la malaltia des de l'inici de la pandèmia fa gairebé un any. El nombre de pacients amb el virus actiu són 665, que representa una baixada de 78 respecte a la xifra de diumenge, i les altes ascendeixen a 9.206 persones amb les 113 registrades en les últimes hores.

La situació a El Cedre ha millorat després de la informació facilitada pel ministre i l'àrea geriàtrica de coronavirus ha passat de tenir quatre pacients a només dos. Els ingressats són un resident de Salita i una persona derivada des del servei d'Urgències.

L'afectació de la Covid a les escoles torna a augmentar avui amb una desena de classes tancades, quatre més que ahir, i 33 amb part dels alumnes confinats a casa pels positius que s'han detectat a l'aula. Aquesta xifra ahir era de 33, segons les dades de Salut, i el total de grups escolars en vigilància passiva s'enfila a 109 aules.

tracking