Pandèmia mundial

Assimilació amb l'Arieja i PCR per anar a la resta de França

Els residents gals a un radi de 30 quilòmetres de la frontera no han de presentar la prova, i el Govern no assoleix que l'assimilació sigui amb tot el país

La previsió és que França obri la frontera el dia 15Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

França demana des d'avui una PCR negativa als majors d'11 anys feta 72 hores abans per tal de creuar la frontera. Així ho assegura el comunicat sobre viatges internacionals del govern francès, en el qual hi especifica algunes excepcions que ja s'havien anunciat, com ara els treballadors fronterers i els transportistes. A més, detalla una altra excepció que permet una 'assimilació' amb l'Arieja i és que els residents gals que visquins a un radi de 30 quilòmetres del punt fronterer tampoc han de presentar la PCR negativa quan tornen als seus domicilis. Per tant els habitants de la regió fronterera amb Andorra sí que poden seguir venint al Principat sense haver de passar per la PCR.

Malgrat aquesta excepció, la voluntat del Govern era que França assimili Andorra com una regió més pel que fa a la mobilitat, i que, en conseqüència, no sigui necessària la PCR per sortir del Principat. Així ho va indicar el ministre de Finances i Portaveu del Govern al Diari, Eric Jover, que va exposar que “ens agradaria tenir una assimilació amb França, i mantenir la coordinació actual que hi ha. És a dir, que els visitants i compradors francesos puguin arribar al país, i que les estacions d’esquí només estiguin operatives per als residents”. Amb tot, segons ha confirmat avui l'executiu, aquesta assimilació completa no s'ha pogut aconseguit "donat el context sanitari crític actual i el fet que les mesures sanitàries adoptades al país veí són més estrictes que en el territori andorrà". En aquest sentit, el Govern ha agraït a França que "s'hagin tingut en compte les especifitats del Principat". A més, l'executiu ha remarcat que la frontera es manté oberta, tot i que amb aquestes noves regles de control sanitari.

Tot i la sorpresa de l’anunci fet divendres pel primer ministre gal Jean Castex, del que “no en tenien constància ni totes les autoritats franceses”, Jover va deixar clar que “el Govern no hem estat passius i des que es va fer públic hem entaulat converses tant amb l’ambaixada de França com amb altres autoritats per aconseguir aquesta situació que permeti la mobilitat entre els dos països”. El ministre va indicar que els contactes van ser intensos durant tot el dissabte i va deixar clar que el fet que s’acabés necessitant una prova PCR negativa per tal de tornar d’Andorra per part dels visitants francesos seria “un cop molt dur”.

El sector hoteler, davant dels anuncis de l’executiu francès i la manca d’informació, es va posar en contacte amb el ministeri de Turisme que, sempre per via telefònica, els va indicar que hi havia una reunió ahir a la tarda.

Col·lapse al Pas de la Casa

Mentre les negociacions anaven contra rellotge als despatxos, els francesos van arribar ahir en massa al Pas de la Casa. Davant la possibilitat de no poder creuar la frontera, centenars de visitants gals van omplir els comerços de la localitat encampadana tot i la nevada que es va produir i les més de tres hores de cua tant d’anada com de tornada, i la necessitat d’equipaments especials per circular per les carreteres.

“Nosaltres encara no sabem res de si caldrà o no la PCR, però sí que puc dir que avui hem tingut molta afluència de visitants francesos “ va explicar el president de la Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié. “Hi ha hagut un col·lapse de gent important, i no arribaven gaire contents, perquè van haver de fer més de tres hores de cua” va lamentar Carrié, que va afegir que “estem preocupats per si al final es necessària la prova”.

Andorra vol l'assimilació amb França en mobilitat

tracking