Pròrroga automàtica per als ERTO favorables al gener

Pròrroga automàtica per als ERTO favorables al gener

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les empreses no hauran de presentar cap sol·licitud per prolongar la suspensió temporal del contracte de treball ni la reducció de jornada laboral dels seus treballadors de cara al mes de febrer. Les pròrrogues es faran de manera automàtica un cop es publiqui la llei al BOPA i la fi d’aquesta prolongació s’establirà al decret. Així ho van indicar ahir en roda de premsa el secretari d’Estat d’Economia, Eric Bartolomé, i la directora del departament d’Ocupació i Treball, Laura Vilella. En la compareixença, van exposar que per tal que la pròrroga sigui efectiva només s’hauran de seguir complint els requisits per als quals es va autoritzar la subscripció i, si no es compleixen, s’hauran de desafectar els treballadors a través de la pàgina web www.treball.ad. En tot cas, caldrà esperar que es publiqui la llei, un fet que dependrà de quan es produeixi la ratificació per part dels Coprínceps.

A partir d’aquell moment, tots els tràmits es podran fer a través del portal en diferents mòduls, ja sigui donar de baixa treballadors, afegir-los a aquesta suspensió de treball o acollir-se per primera vegada a la mesura. En cas que es vulgui que la mesura tingui caràcter retroactiu a partir de l’1 de febrer, però, la sol·licitud s’haurà de fer entre el dia de la publicació al BOPA i els cinc dies posteriors. Si no es fa en aquest termini s’autoritzarà a partir del dia de la petició, si s’atorga. Només caldrà presentar documentació en cas que el Govern ho sol·liciti.

D’altra banda, es va aprovar una modificació també en el cas de les empreses que vulguin ampliar hores en la reducció de la jornada laboral o ampliar el termini de la suspensió del contracte. Abans havien de passar 30 dies des de la darrera resolució favorable i ara es redueix a 15.

A hores d’ara no hi ha límit de personal en ERTO a les empreses que estan tancades obligatòriament ni en les que tenen menys de 10 treballadors, i a la resta s’ha establert un topall que, en cas que la situació derivada de la crisi sanitària empitjori, es podria ampliar. En aquest sentit, cal recordar que un dels sectors que més ha demanat un canvi en el topall del 75% que establia la llei inicialment ha estat l’hoteler, i Bartolomé va reconèixer que la “possibilitat” que aquest sector pugui posar el 100% del personal en ERTO està “damunt la taula i es considera de forma seriosa”. I va apuntar que, a diferència d’altres sectors, l’hoteler depèn totalment de l’arribada de turistes i la situació en aquests moments és “molt complicada”. Sobre un possible augment de demandes, Bartolomé va apuntar que no s’espera una “allau” perquè ja s’hi han acollit les empreses que podien.

tracking