TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Tributs

Encamp i la Massana són els únics a aplicar el 0% a la cessió

La corporació encampadana va ser la primera a aprovar la mesura dijous, mentre que la massanenca ho va fer ahir

Encamp i la Massana són els únics a aplicar el 0% a la cessióLA MASSANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comuns d’Encamp i la Massana són les dues úniques corporacions que s’han acollit a la possibilitat de fixar la cessió obligatòria de caràcter econòmic al 0%, en cas que la nova construcció es destini, durant 10 anys, a habitatges de lloguer. “Aquesta és una mesura que pensem que pot incentiva la construcció d’habitatges de lloguer”, va manifestar la cònsol major massanenca, Olga Molné, durant la sessió del consell sabut celebrada ahir, en què es va aprovar com a punt únic aquesta modificació. Cal recordar que el dia abans el comú d’Encamp va prendre la mateixa determinació, tot i que la cònsol major encampadana, Laura Mas, ja havia anunciat a final d’any la voluntat de la corporació de prendre aquesta determinació.

El factor principal que va portar el comú massanenc a prendre aquesta decisió va ser que “hi ha un problema d’habitatge de lloguer al país i els comuns no ens podem abstraure d’aquesta situació”, va dir Molné. La cònsol va indicar que “hem sondejat el mercat immobiliari i hi ha interès”. Sobre quants pisos es podrien fer, va incidir que “hi ha dues promocions que sense aquesta mesura no haurien tirat endavant i ara es faran”.

Cal recordar que la Llei de mesures urgents en matèria d’habitatge, que va aprovar l’any passat el Consell General, posava una data límit als comuns per tal de poder prendre aquesta decisió de deixar al 0% la cessió obligatòria de caràcter econòmic en cas de les construccions destinades al lloguer, i aquesta acaba demà. Tenint en compte que no hi ha cap consell de comú de la resta de corporacions convocat durant el cap de setmana, aquesta reducció no serà aprovada per cap altra de les corporacions parroquials. Durant les darreres setmanes, diversos comuns s’han posicionat contraris a la reducció. És el cas d’Andorra la Vella ja va descartar aplicar-ho, al·legant que en els darrers temps ja s’havia reduït fins al 7% en el POUP del 2017, i que hi ha una exempció de fins al 75% de l’impost de construcció per als habitatges de lloguer.

Per la seva part, el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, va manifestar que ells també descartaven aplicar aquesta mesura “pel greuge comparatiu que es faria amb la persona que recull avui un projecte i ha de pagar el 10% de cessió”. Majoral va afegir que aquesta cessió era la principal font d’ingressos de la corporació.

Finalment, ahir mateix el comitè parroquial de Liberals d’Escaldes-Engordany, que no té representació al comú, va emetre un comunicat en què va criticar la inacció del govern de Rosa Gili per no fer accions per afavorir que hi hagi pisos de lloguer.

tracking