Art

El 'Mata Mua' abandonarà Andorra sense haver estat exhibit

El ministeri de Cultura i Carmen Cervera arriben a un acord per la col·lecció privada de la baronessa que inclou el retorn del quadre de Gauguin

Madrid amplia la negociació del 'Mata Mua' fins a final d'any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Mata Mua de Paul Gauguin, quadre que es troba a Andorra des del juny passat, deixarà el Principat i tornarà a Espanya després que el ministeri de Cultura espanyol i els advocats de Carmen Cervera hagin arribat a un acord per la col·lecció privada de la baronessa. El conveni pel lloguer de la col·lecció, que inclou el retorn a Espanya del Mata Mua, es prolongarà per 15 anys per 6,5 milions d'euros.

El quadre, tot i que s'havia especulat amb aquesta possibilitat, marxarà del país sense haver estat exposat al Museu Carmen Thyssen Andorra. El Mata Mua, el quadre més important de la col·lecció, es troba en un búnquer a Andorra, després que la baronessa se l'emportés amb tres quadres més mentre el museu estava tancat per la pandèmia.

L'acord assolit inclou també una opció de compra pel total de la col·lecció quan acabi aquest període de 15 anys, per un valor de 1.040 milions d'euros. Els detalls s'han tancat aquesta tarda després d'una reunió entre el Ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez-Uribes i la baronessa Thyssen.

L'acord s'assoleix gairebé deu anys després que començaran les successives pròrrogues i negociacions sobre la col·lecció de la baronessa i compleix el termini que s'havia marcat el ministre, que volia arribar a un conveni abans que finalitzés gener.

La col·lecció de la baronessa està integrada per més de 400 obres i s'exposa al costat de la del seu marit -propietat de l'Estat- en el Museu Thyssen-Bornemisza a Madrid. Està integrada per obres de Rodin, Hopper, Matisse, Caneletto i Renoir, entre molts grans noms de diferents períodes.

tracking