pandèmia mundial

El 2020 es tanca amb més comerços registrats que el 2019 tot i la pandèmia

L’increment d’establiments es xifra en 382 i s’ha assolit la xifra de 9.943 actius inscrits

El 2020 es tanca amb més comerços registrats que el 2019 tot i la pandèmiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre total de comerços inscrits al Principat al tancament de l’any 2020 va ser més alt que el 2019, tal com va reflectir el departament d’Estadística a les dades que va fer públiques ahir. Concretament, l’augment d’actius inscrits va ser de 382, així que el total d’establiments registrats es va elevar fins als 9.943, pels 9.561 que hi havia tot just fa un any. Percentualment, la pujada es xifra en un 4%.

Aquest balanç positiu s’explica per la diferència de negocis oberts i tancats. En aquest sentit, es van donar d’alta un total de 870 noves activitats per les 488 que van ser donades de baixa. Els sectors que més van contribuir a aquesta pujada van ser les activitats professionals científiques i tècniques, la informació i les comunicacions, i l’educació, que en valors absoluts van incrementar-se en 176, 79 i 23 establiments, respectivament.

Globalment, el sector que té més establiments al tancament de l’any passat és el del comerç a l’engròs i al detall, i reparació de vehicles i motocicletes, amb un total de 2.958; seguidament s’hi situen les activitats professionals científiques i tècniques, amb 1.656 establiments, mentre que el tercer sector que compta amb més negocis actius és l’hostaleria, amb 1.043.

Finalment, cal destacar que l’obertura de negocis durant l’any passat va ser inferior a la que hi va haver el 2019, amb una caiguda que se situa prop del 2%. No obstant això, també cal destacar que el nombre d’establiments que van abaixar la persiana va ser inferior, ja que dels 497 es va passar als 488, que en termes percentuals suposa un descens de l’1,8%, tenint en ambdós conceptes caigudes similars tot i la pandèmia.

CAIGUDA DEL 27% A LES GRANS SUPERFÍCIES

Les vendes en les grans superfícies van caure un 27% el mes de novembre de l’any passat, en comparació amb el mateix període del 2019. Els productes que més van notar els efectes del confinament i la no arribada de turistes estrangers durant els diversos moments del 2020 en què es van produir tancaments de fronteres més o menys intensius van ser els no alimentaris, que van registrar una caiguda del 39,6%. Els de caràcter alimentari, tot i que en menor grau, també van patir una davallada de vendes, de l’11,6%. En comparació amb els països veïns, la caiguda a Andorra és força més significativa, ja que a Espanya la baixada va situar-se prop del 8,6%. Per contra, a França la caiguda va ser més forta que no pas al veí del sud, amb un retrocés del 15,1%.

tracking