obituari

Mor un andorrà visionari de caràcter fort

Antoni Puigdellívol, expolític i empresari reconegut, va morir ahir als 74 anys

Mor un andorrà visionari de caràcter fortFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Un home de molt caràcter, directe, resolutiu i decidit.” Amb aquestes paraules descrivia l’excap de Govern Albert Pintat qui va ser el ministre de Turisme i Medi Ambient entre el 2005 i el 2007: Antoni Puigdellívol. L’expolític, que també havia estat cònsol de la capital i conseller general, va morir durant la matinada d’ahir als 74 anys. El difunt va ser un empresari important del sector de l’hoteleria i l’automòbil.

La primera responsabilitat pública va ser la de cònsol menor al comú d’Andorra la Vella del 1976 al 1977 amb Magí Maestre de cònsol major. L’any següent es van intercanviar els càrrecs perquè la capital i Escaldes encara compartien l’administració i, quan es va assolir la separació de les dues parròquies, va esdevenir cònsol major de la capital entre el 1978 i el 1979 amb Joan Samarra com a cònsol menor, que posteriorment va rellevar-lo al capdavant del comú de la capital.

“Admirava molt la feina que havia fet quan era cònsol, la plaça del Poble va ser seva”, recorda Pintat. D’altra banda, l’actual cònsol d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va posar en relleu que “ha estat una persona molt visionària per a la parròquia i se’l pot considerar l’impulsor de la modernitat i la capitalitat”. I va destacar la compra dels terrenys a Príncep Benlloch per construir-hi l’actual edifici comunal.

Puigdellívol va tornar a la política com a conseller general entre el 1982 i el 1985 i del 2005 al 2007 va ser ministre de Turisme i Medi Ambient del Govern d’Albert Pintat. “El necessitava però ell no volia venir perquè sempre tenia molta feina, em va costar molt que acceptés. Tenia característiques en política que eren molt poc comunes en aquella època. Aleshores teníem una majoria de 14 i s’havien de fer moltes conclusions parlamentàries, i a ell li costava compartir-ho. Dos anys després va decidir dimitir, em va dir que tornava a casa, que tenia molta feina”, va explicar Pintat.

La trajectòria professional de Puigdellívol ha estat sempre lligada al món de l’hoteleria, on va continuar amb els negocis que havien iniciat els pares a la dècada dels quaranta, com l’hotel RiberPuig, el restaurant La Truita i, anys més tard, l’hotel Andorra Palace. Va ser un dels empresaris que van contribuir a convertir l’avinguda Meritxell en l’eix de referència amb hotels que encara estan actius, com Novotel o Mercure. La seva altra gran passió eren els automòbils. Des del 18 anys havia participat en competicions i el 1990 va diversificar l’empresa amb la creació d’un concessionari de distribució de cotxes de marques de les més conegudes, segons explica en una entrevista al llibre Pioners.

“Era un home de caràcter fort i tenia una confiança absoluta en el futur d’Andorra. Tenia un amor molt sòlid pel país, sempre hi ha cregut”, exposa Pintat. I Marsol apunta que “va ser conseqüent amb les seves idees defensant-les fins al final i es va demostrar que tenia raó”, i afegeix que “tenia un caràcter molt important i no deixava ningú indiferent”.

tracking