pandèmia mundial

Benazet: “Andorra vacuna al ritme d'Europa”

El ministre defensa que l’1,7% de la població haurà rebut una dosi en aquesta primera fase

Benazet: “Andorra vacuna al ritme d'Europa”SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar ahir en roda de premsa que “a menys que succeeixi quelcom imprevisible en l’àmbit general” es mantenen les previsions per assolir un grau d’immunització de la població del 60% de cara a l’estiu. D’aquesta manera, malgrat les tensions de mercat que enfronten la Unió Europea i les farmacèutiques, Benazet es va mostrar optimista per “arribar a la fase avançada de la primavera amb una quantitat suficient de vacunes”. Per defensar aquesta tesi, el titular de Salut va afirmar que a Andorrà “anirem creixent en percentatge de vacunació al mateix ritme que els nostres països veïns”. Concretament, el ministre va exposar que en aquesta primera fase l’1,7% de la població haurà rebut ja una dosi del fàrmac de Pfizer.

“En aquests moments a Europa tenen dosis per vacunar aproximadament entre l’1,5% i el 2% de la població”, va declarar. “És un avenç científic extraordinari i al darrere no hi ha les cadenes de producció preparades per abastir la població en general. S’estan establint contractes amb farmacèutiques més petites per produir quantitats més importants. L’objectiu és arribar a distribuir de forma homogènia”, va exposar Benazet. Així, amb referència al compromís de les 26.400 vacunes d’Oxford/AstraZeneca emmarcades en el projecte Covax, va subratllar que en cas d’arribar una remesa amb una quantitat important de vacunes s’haurà de modificar la logística i l’operativa. “Hauríem d’habilitar un gran espai amb diverses persones que vacunarien i activaríem un equip del SUM”, va dir.

No obstant això, l’optimització del vaccí per part del servei de farmàcia del SAAS permetrà administrar finalment set dosis per cada vial, que comportarà poder vacunar 1.300 persones en lloc de 1.000 com inicialment estava previst.

“La fitxa tècnica del producte donava per a cinc dosis. Tots els països es van adonar que a la xeringa hi havia un espai mort i que, amb poc esforç, es podia minimitzar. Però si la preparació es fa per mans molt expertes i amb material de precisió es pot arribar a set dosis sense escatimar gens de vacuna”, va explicar Benazet. De moment, fins a la data d’ahir el titular de Salut va manifestar que ja s’han administrat un total de 744 vacunes, de manera que en queden poc més de 500 per subministrar. Sobre aquesta qüestió, va remarcar que s’està fent “la tria de la població sobre la base de criteris d’edat” per tal que es puguin prioritzar els col·lectius més vulnerables.

Per últim, va comentar que continuen en espera de rebre els documents del conveni amb França per al subministrament de les vacunes de Moderna, tot i que va assegurar que es complirà la previsió que el veí del nord enviï vaccí en segon lloc i amb el mateix percentatge de la disponibilitat d’unitats que tingui França en el marc de “la dificultat mundial d’abastiment” que hi ha.

EUROPA RECLAMA A ASTRAZENECA

La Comissió Europea continua reclamant a AstraZeneca un calendari “clar” de distribució de vacunes als estats membre després de la reunió que va mantenir ahir amb representants de la companyia farmacèutica, que es va desenvolupar en un to “constructiu” però en què no es van concretar avanços. Europa va arribar fa uns mesos a un acord amb AstraZeneca i Oxford per comprar 300 milions de dosis de la seva vacuna. Tot i que no està autoritzada a la UE, s’espera aviat l’aprovació de l’Agència Europea del Medicament.

tracking