pandèmia mundial

La CASS apujarà un 3,5% un total de 4.327 pensions inferiors al sou mínim

La Seguretat Social valida les visites telemàtiques al logopeda a partir del 16 de febrer

La CASS apujarà un 3,5% un total de 4.327 pensions inferiors al sou mínimARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) ha donat curs a la pujada de les pensions més baixes prevista per la Llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments de finques urbanes i millora del poder adquisitiu i a partir d’aquest mes un total de 4.327 prestacions inferiors al salari mínim experimentaran un increment del 3,5%. Tal i com va recordar la CASS, que ahir va celebrar reunió del consell d’administració, se’n poden beneficiar aquelles persones que resideixin al Principat i hagin cotitzat un mínim de 25 anys a la branca de jubilació. En el cas de les prestacions per viudetat, també s’exigeix un mínim de 25 anys cotitzats a la branca de jubilació a la persona difunta. Quant a les pensions d’invalidesa, el beneficiari ha d’acreditar un mínim de 25 anys cotitzats a la branca general. L’increment es mantindrà mentre la persona assegurada segueixi complint els requisits. La resta de pensions, va recordar la CASS, no s’apugen aquest 2021 en ser negatiu l’IPC

El consell d’administració de la CASS també va informar positivament de la proposta de Salut per tal de possibilitar les visites telemàtiques al logopeda. Es podran fer a partir del 16 de febrer. Es tracta d’una demanda del col·lectiu que la pandèmia ha accentuat. I és que els professionals han insistit que la tecnologia permet fer les sessions a distància i garantir que els tractaments no s’hagin d’interrompre per qüestions sobrevingudes com ara confinaments. Els professionals assenyalen que la modalitat també permetrà, un cop se superi la crisi sanitària, facilitar els tractaments a persones que tenen dificultats per apropar-se a les consultes per, per exemple, tenir mobilitat reduïda. Actualment el ministeri també treballa en la regulació de les visites telemàtiques amb el Col·legi de Metges.

Tanmateix, el consell d’administració va tractar l’informe de la defensora de l’afiliat corresponent al 2020. Una funció que deixarà d’exercir Carme Moles “per motius professionals”. Durant l’any passat, la defensora va realitzar 145 entrevistes amb afiliats, de manera presencial o telemàtica. Quant a les qüestions que han motivat les consultes, han estat novament no-reemborsament de prestacions, desacords amb altes mèdiques i determinació de graus d’invalidesa. Des de la CASS es valora que el número de queixes és “molt baix” i que “es podrien evitar millorant la informació que es dona a l’afiliat.

tracking