reportatge

Ingènua o delinqüent

Corts jutja una dona qui, presumptament, va blanquejar 600 milions de pessetes entre el 1997 i el 1999 a través de la seva col·laboració amb el narcotraficant José María Clemente. La fiscalia li demana tres milions d’euros de multa i quatre anys de presó condicional.

Ingènua o delinqüentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ingènua o delinqüent. Aquest és el dilema que es va posar ahir sobre la taula del Tribunal de Corts a la Seu de la Justícia en haver de jutjar una dona de 70 anys acusada de blanquejar 600 milions de pessetes fa més de vint anys amb l’ajuda del narcotraficant i banquer català José María Clemente, també conegut popularment com l’Escorpí. Clemente és conegut públicament per la seva relació com a testaferro amb un dels clans més poderosos de Medellín i amb l’excomissari espanyol José Manuel Villarejo. El narcotraficant va ser condemnat a França el 2014 a cinc anys de presó després de trobar-li 2.000 quilograms de cocaïna i de ser investigat als Estats Units, França, Itàlia, Espanya, Suïssa i Colòmbia. I actualment el seu nom apareix en el marc d’una causa oberta al Principat, en la qual una dona es juga el pagament de tres milions d’euros en concepte de multa i un període de quatre anys de presó condicional pels seus, suposats, actes.

Així doncs, la presumpta acusada hauria obert fins a deu societats, a les quals també tindria accés Clemente, i a través d’aquesta s’haurien realitzat diverses transferències a comptes estrangers relacionats amb el món de la droga entre el 1997 i el 1999. Durant la declaració, la processada va negar la seva vinculació amb el narcotràfic i va explicar que va conèixer l’Escorpí a través d’un antic conegut a l’ambaixada espanyola, qui li presentava possibles nous inversors al país amb un gran poder adquisitiu. “Ell es volia instal·lar a Andorra i jo el vaig ajudar a adquirir un parell d’hotels”, va exposar. La dona també va manifestar que “en cap moment” va rebre beneficis dels seus negocis amb Clemente, al contrari, “jo vaig efectuar tots els pagaments, vaig abonar vint milions de pessetes, com a mínim, i mai me’ls va arribar a restituir”.

A més, l’acusada va assenyalar que en cap moment va sospitar de la “mala fe” de Clemente, i que fins i tot “li vaig deixar durant una temporada un pis que tenia llogat a Barcelona”. Cal destacar que l’Escorpí va ser detingut en aquell mateix immoble el 2002 pels mossos d’esquadra. Va ser llavors quan la processada va començar a sospitar alguna cosa, però “no vaig ser conscient que també m’estaven investigant a mi pels seus actes fins al 2015”.

Per la seva banda, la fiscalia va argumentar que en un primer moment la dona podria haver obviat les “evidències dels actes delictius de Clemente”, però va afirmar que aquesta “defensa” no es pot mantenir durant un període de tres anys. I va considerar que “es va posar en una situació d’ignorància deliberada perquè en treia benefici i ja li estava bé”. La defensa de la processada va sol·licitar l’absolució de la seva clienta al·legant, en primer lloc, que els fets van succeir fa més de vint anys i els delictes de blanqueig prescriuen al cap de sis i van posar en relleu la versió de la dona, qui va reiterar en diverses ocasions durant la vista que va ser enganyada i no era conscient de la provinença dels diners ni del benefici que obtenia en el moment de realitzar les transferències.

tracking