x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Medi ambient

Els importadors de carburants neguen un acord amb Govern per la taxa de carboni

L'executiu calcula que l'impost encarirà el litre de combustible 3,8 cèntims d'euros
Un assortidor de gasolina i gasoil d'una estació de servei.

El sector dels carburants acusa el Govern de posar-lo en risc

Un assortidor de gasolina i gasoil d'una estació de servei.

Fernando Galindo
Actualitzada 27/01/2021 a les 20:21
L'Associació d'Importadors i Distribuïdors de Carburants (Asidca) nega que hagin arribat a un acord amb el Govern per a la implementació de la taxa de carboni. Així ho ha fet saber l'Asidca a través d'un comunicat on asseguren que s'han mostrat sorpresos davant l'anunci que aquesta tarda ha fet el Govern durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

La titular de Medi Ambient, Sílvia Calvó, ha presentat la modificació de la Llei d'impostos especials, que estableix el carboni a un preu de 30 euros per tona dels quals l'executiu assumirà la meitat, i ha afirmat que s'ha debatut amb el sector de la locomoció la mesura i que finalment s'ha decidit començar a aplicar-la aquest any amb un preu de 10 euros per tona, una xifra que augmentarà progressivament fins als 15 euros per a aquells que ja tenen un impost especial sobre els hidrocarburs. L'Asidca ha manifestat que ells no han arribat a cap acord amb el Govern, ja que reiteren la seva oposició a cap mena d'augment fiscal sobre els carburants, i lamenten "que la ministra hagi pres de forma unilateral la decisió de començar a gravar els carburants a partir de la tardor d’aquest any". "Entenem que segurament hem respost només en part a la demanda del sector, però era important que aquesta taxa ja es pogués implementar el 2021 justament per fer efectives les mesures que van vinculades i que són a favor del transport públic i que repercutiran en positiu a les famílies del país" ha manifestat Calvó durant la roda de premsa. El Govern ha afirmat que la nova mesura suposarà un increment de 3,8 cèntims d'euro per litre, un augment que segons ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, és "assumible i manté la competitivitat", ja que als països veïns ha estat molt superior.

La taxa també s'aplicarà a la calefacció, tot i que començarà el 2022 i la implementació es farà esglaonadament durant sis anys. La recaptació es destinarà a un "fons verd" que permetrà dur a terme accions de millora a les línies de transport nacional regular de viatgers i a l'ampliació del programa Renova. En aquest sentit, es preveu la creació d'un abonament il·limitat de viatges a un cost de 30 euros al mes a partir del setembre, al qual els menors de 20 anys tindran un descompte del 50% que seria de 180 euros l'any i la tarifa del transport escolar seria de 180 euros. Tot i així, Jover i Calvó ha destacat que aquesta és la voluntat de l'executiu, tot i que la seva posada en marxa per l'inici de curs vinent  dependrà de la tramitació al Consell General. Pel que fa al programa Renova, les previsions són treballs específics en la millora de l’eficiència energètica dels edificis per poder reduir la despesa en calefacció abans que es completi la taxa de diòxid de carboni. 
  • #3 Josep
    (28/01/21 00:59)

    Falten calers per contractar mes funcionaris !

    Respondre
  • #2 Taxa, reglament, taxa, reglament,...
    (27/01/21 21:21)

    Taxa per pagar que?... Els panxagraïts?

    Respondre
  • #1 Joan
    (27/01/21 20:57)

    Taxa sobre els combustibles de locomoció que fa perdre la poca competitivitat que hi havia i toca a la butxaca de la gent en els moments difícils que estem passant.

    Taxa sobre el combustible de calefacció en un país a on el lloguers estan pels núvols i si ja costava pagar el lloguer ara pagaran més de calefacció. Les taxes ara no toquen, estareu orgullosos srs ministres.....

    Respondre
3
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts