Seguretat social

La CASS incrementa 4.327 pensions un 3,5%

L'augment és per als beneficiaris que perceben un import brut inferior al salari mínim interprofessional

La CASS pot activar el tercer pagador un mes després que l'aprovi el GovernARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell d'Administració de la CASS ha informat després de la sessió realitzada avui que un total de 4.327 pensions rebran un increment del 3,5% a partir d'aquest gener, complint així amb la Llei 15/2020 de mesures urgents en matèria d'arrendaments de finques urbanes i millora del poder adquisitiu. L'article 6 contempla que les pensions amb un import brut inferior al salari mínim interprofessional s'incrementarien a partir del 30 de desembre del 2020.

Per aspirar a aquest increment, cal que la persona beneficiària resideixi a Andorra i hagi acreditat un període mínim de cotització de 25 anys a la branca de jubilació. La mateixa situació s'aplica a les pensions de viduïtat i d'invalidesa. "Aquest increment extraordinari té caràcter no contributiu i es manté mentre la persona assegurada continuï complint els requisits establerts", han assegurat des de la CASS. La resta de pensions, superiors al salari mínim, no s'incrementaran ja que l'IPC del 2020 va ser negatiu.

Canvi de defensora de l'afiliat

D'altra banda, la CASS ha informat que la defensora de l'afiliat, Carme Moles, no continuarà exercint el càrrec per motius professionals i durant els propers dies s'iniciarà el procediment per trobar una persona que ocupi el càrrec. Tot i el confinament, durant el 2020 va realitzar fins a 145 entrevistes amb afiliats, que s'han realitzat de manera presencial i telemàtica. Els temes de consulta s'han mantingut respecte anys anteriors, i principalment han estat pel no reemborsament de prestacions i desacords amb altes mèdiques i determinació de grau d'invalidesa. Des de la CASS també han destacat que durant el 2020 es van rebre un nombre de queixes "molt baix" i que aquestes "es podrien evitar millorant la informació que es dona a l'afiliat"

Sessions de logopèdia, pacients subaguts i Institut Guttmann

En la sessió del Consell d'Adminitració d'avui s'han tractat quatre temes més. Un d'ells és l'acceptació de la proposta del ministeri de Salut de la modificació de la nomenclatura general d'actes professionals, procediments i pròtesis de la CASS, amb la creació de les lletres claus i les condicions de prestació de les sessions no presencials de logopèdia, per realitzar les visites de manera telemàtica en les sessions de logopèdia. Es preveu que entri en funcionament a partir del 16 de febrer.A més, també s'ha acceptat una segona proposta de Salut en relació a la creació de lletres clau i les condicions de prestació dels serveis al pacient subagut i atenció psicogeriàtrica aguda del SAAS.

D'altra banda s'ha validat l'actualització de les tarifes de l'Institut Guttmann per al 2021, després d'una negociació, arran de la satisfacció dels assegurats atesos en aquest centre i la bona interlocució entre els professionals de la CASS, el SAAS i l'Institut. Finalment s'ha adjudicat a l'empresa Ofijet el concurs públic per al subministrament de paper A4.

tracking