pandèmia mundial

L'entrada de vehicles va caure un 24% el 2020

La disminució de la mobilitat interna està encara un 20% per sota de les xifres habituals per la davallada d’activitat

L'entrada de vehicles va caure un 24% el 2020Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’entrada de vehicles a Andorra per la frontera hispanoandorrana i del Baladrà va caure un 24% durant l’any passat en comparació amb el 2019. Així ho va afirmar al Diari el director del departament de Mobilitat, Jaume Bonell, qui va manifestar que durant el 2020 van accedir al país 1.062.000 vehicles menys, tot i que va puntualitzar que durant el primer trimestre del 2020 es van registrar unes dades superiors a les estimades en exercicis anteriors, per la qual cosa “l’impacte total del confinament va quedar una mica alleujat”. El director va explicar que malgrat que en els períodes d’aïllament la mobilitat “va ser testimonial”, en el moment en què els països veïns van tornar a permetre la circulació “vam registrar unes xifres molt potents, superiors a les esperades en aquelles èpoques al Principat”.

D’aquesta manera, va assenyalar que a la frontera amb Espa­nya la davallada se situa en un 27% en comparació amb l’any anterior i a la francesa, en un 21%. Bonell va exposar que el fet que la frontera del Baladrà hagi tingut una davallada inferior a l’espanyola es deu al fet que “a partir de Sant Joan hi va haver un increment molt potent del nombre de visitants gals”, mentre que “els turistes espa­nyols es van mantenir en la línia dels que registràvem altres anys”. En aquest sentit, el director va destacar que la població “ha sabut entendre la situació en la qual ens trobem pel coronavirus i ha evitat aquells desplaçaments innecessaris per prevenir la seva salut i la dels que els envolten”. I va recordar que durant l’inici de la pandèmia del SARSCoV-2 quan tan sols estaven actius els serveis essencials “la mobilitat al país es va reduir en un 95%”. A més, va indicar que actualment encara no s’ha recuperat el trànsit normal en l’àmbit intern. “La mobilitat general ara com ara es troba un 20% per sota de l’habitual, un fet que es deu a la davallada de l’activitat turística, hotelera i dels establiments de restauració”, va afirmar.

Bonell també va posar en relleu que la pandèmia els ha permès realitzar una fotografia mediambiental del que “ens agradaria que fos Andorra en un futur”, i va apuntar que els nivells de contaminació van baixar “dràsticament per la manca de moviment”. El director va comentar que el confinament i la tornada progressiva de les activitats laborals també els va permetre poder realitzar un estudi sobre l’impacte de la mobilitat en els diferents sectors econòmics. “Hem pogut ponderar què representa cada sector econòmic sobre la mobilitat en l’àmbit nacional i hem comprovat quines activitats requereixen més desplaçaments i quin impacte tenen en l’emissió de gasos contaminants al nostre país”, va asse­verar.

tracking