Covax portarà vacunes Pfizer al febrer

Benazet assevera que l’OMS manté el compromís per subministrar 26.400 dosis del vaccí el primer trimestre del 2021 malgrat el retard d’AstraZeneca

Covax portarà vacunes Pfizer al febrerSFGA / J. A. VILADOT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir en roda de premsa que el programa Covax de l’OMS del qual Andorra és membre permetrà al país rebre una remesa de vacunes de Pfizer durant el mes de febrer. Tot i que no va especificar la quantitat de les dosis, el ministre va asseverar que ahir van rebre una notificació de Covax per la qual les 26.400 vacunes previstes per al primer trimestre de l’any “no s’han modificat en absolut”. Precisament, amb referència a l’anunci que va efectuar AstraZeneca la setmana passada en què va comunicar a la Unió Europea un retard en el subministrament de les vacunes, Benazet va declarar que els problemes logístics “no creiem que ens afectin”.

Sobre aquesta qüestió, el titular de Salut va afirmar que el ritme d’administració de les dosis al país continua segons el calendari previst i va ressaltar “la bona tolerància” de la vacuna, amb alguna excepció en forma de reacció al·lèrgica. En aquest sentit, fins diumenge ja hi havia 576 persones que havien rebut el vaccí de Pfizer i la previsió és que la jornada d’avui s’iniciï havent superat les 700 dosis. Així doncs, el ministre va indicar que només resta per administrar la dosi a part dels sanitaris d’El Cedre i del SAAS que “per motius de contingència” es va vaccinar de forma separada. Així mateix, per completar la primera fase, els propers dies serà el torn dels professionals del servei d’atenció domiciliària. “És un col·lectiu molt estratègic per la vulnerabilitat de les persones que s’han vacunat i perquè preserves uns instruments que són bàsics per a la salut de les persones”, va insistir.

A més, Benazet va subratllar que la segona dosi es procedirà a administrar-la 21 dies després de la primera injecció, “dos dies abans o dos dies després”. D’aquesta manera, per apreciar un impacte de la primera fase de vacunació en la tendència de les xifres el ministre va sostenir que els resultats es començaran a notar “una setmana després de la segona dosi”, quan ja s’haurà adquirit “cert grau d’immunitat”. A col·lació, Benazet va exposar que ja hi ha un 22% de la població que ha superat la malaltia, tot i que va destacar que per assolir una immunització de grup caldrà un percentatge del 60%.

Finalment, el Govern va aprovar ahir a través d’un decret la prohibició de visites a hospitals i residències, que quedarà prorrogada fins al 2 de febrer.

PASTEUR I MERCK ES RETIREN DE LA CURSA

L’Institut Pasteur de França i el laboratori Merck dels Estats Units van emetre ahir un comunicat en el qual van anunciar que abandonen la cursa farmacèutica per produir la vacuna contra la Covid-19. Ambdues organitzacions treballaven conjuntament en una fórmula elaborada a partir de la vacuna del xarampió i els assajos amb humans havien començat a l’agost. No obstant això, els resultats dels assajos van ser desfavorables perquè es va constatar que “les respostes immunitàries són inferiors a les de persones curades de forma natural”.

tracking