L'accés electrònic a la Justícia, l'any vinent

Sopena afirma que l’eina permetrà digitalitzar expedients, optimitzar recursos i garantirà el dret a la defensa dels clients

L'accés electrònic a la Justícia, l'any vinentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La llei d’accés electrònic a l’administració de justícia entrarà en vigor de forma efectiva a partir de l’any vinent. Aquesta és la previsió que va manifestar Xavier

Sopena, degà del Col·legi d’Advocats, que va incidir que l’eina informàtica permetrà modernitzar el sistema i establir comunicacions telemàtiques sense que sigui necessari un desplaçament a la seu de la Justícia. “El fet que l’accés ens permeti entrar escrits sense haver d’anar a la Batllia ens optimitzarà els recursos i ens facilitarà la consulta dels expedients d’una manera digital i garantirà el dret a la defensa dels diferents implicats en els processos judicials”, va explicar.

Sopena va indicar que el text legislatiu es troba en una fase de treball, i que el Col·legi d’advocats hi està col·laborant amb el ministeri d’Interior i amb el Consell Superior de la Justícia. I va apuntar que “la llei requereix un component tècnic molt important, que garanteixi l’accés a tots els actors implicats”. En aquest sentit, va assenyalar que la seva aplicació requerirà una prova pilot “per comprovar-ne la funcionalitat”.

Tanmateix, Sopena va puntualitzar que malgrat s’apliqui l’accés telemàtic, “hi haurà tràmits que s’hauran de seguir realitzant de forma presencial, com per exemple la presentació del primer aute en una causa judicial”. A més, va afegir que la principal prioritat del col·legi d’Advocats amb la implantació de la nova legislació és preservar l’accés als expedients.

Gravació de les vistes

El degà va comentar que l’aplicació de la legislació també s’adequa a l’inici de les gravacions de les vistes orals tant en l’àmbit penal com en el civil. “De la mateixa manera que l’accés electrònic, els enregistraments són una garantia per a tots els actors implicats, ja que permeten tenir d’una manera precisa i clara tot allò que s’ha dit en un judici”, va dir. Sopena va exposar que malgrat els secretaris judicials “realitzen la seva tasca de manera excel·lent, és evident que és complicat que es puguin acabar de copsar totes les intervencions i es puguin reproduir d’una forma completament precisa”. D’aquesta manera, va precisar que les gravacions permeten als advocats poder articular d’una manera més eficient els recursos d’apel·lació “o prendre mesures amb relació a les vistes que tenen”. Per cloure, va asseverar que els enregistraments també són útils per als tribunals de segona instància quan han de jutjar una vista, “per obtenir informació molt més precisa del cas, ja que van més enllà d’una reproducció literal”.

tracking