x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
balanç

La policia va detenir 91 persones per maltractaments durant el 2020

Els agents van intervenir en 69 casos, 58 per agressions a la parella i 11 per altres delictes en l’àmbit domèstic
Policia a la seu de la justícia.

La policia va detenir 91 persones per agressions a la llar el 2020

Policia a la seu de la justícia.

Fernando Galindo
Actualitzada 24/01/2021 a les 06:05
El nombre de persones detingudes durant l’any passat per presumptes delictes de violència en l’àmbit domèstic va ser de 91, en un total de 69 actuacions policials. Així es desprèn dels balanços de detencions que el cos d’ordre publica setmanalment. Les dades mostren un increment dels casos i els arrestos en comparació a l’exercici anterior, el 2019, quan els agents van realitzar 66 intervencions i es van detenir 84 persones, la qual cosa representa un increment de sis persones detingudes.

Malgrat que la xifra d’arrestos realitzats per violència domèstica davallés considerablement entre el 2018 i el 2019, en els últims sis anys, el nombre de controls havia anat en augment anualment. D’aquesta manera, tal com va considerar la secretària de l’associació Acció Feminista, Aurora Baena, durant l’any passat “la roda va tornar a girar i s’han incrementat els casos”. “Hem passat de reduir puntualment el nombre de casos atesos a tornar-los a augmentar de forma exponencial”, va indicar. Així doncs, va posar en relleu que les dades obtingudes dels balanços tan sols són la punta de l’iceberg i que “les xifres de violència de gènere que tractem en aquest país són dramàtiques i ens haurien de fer vergonya”. I va posar negre sobre blanc afirmant que “la violència domèstica és aquella que es duu a terme dintre de les llars, en l’àmbit familiar”, i en molts casos blanqueja la violència de gènere, ja que “quan es produeix una agressió a una dona s’ha de considerar de gènere perquè la part dominant, l’home, exerceix un abús cap a la que considera inferior, la dona”.

A més, la secretària de l’entitat va reiterar la demanda que han realitzat diverses vegades a les autoritats perquè des del cos d’ordre realitzin un tractament més “acurat” i diferenciïn entre la violència domèstica i la de gènere. “És molt important que en aquesta mena de casos es faci una anàlisi acurada, hi hauria d’haver un cos específic per tractar la violència de gènere en tots els actors que intervenen en la cadena”, ja que “la majoria d’aquestes no arriben a bon port”, va exposar.

En aquest sentit, Baena va puntualitzar que quan es parla de casos de violència s’ha de tenir en compte totes les variants d’aquests. “Hem de tenir clar que la violència de gènere no només afecta la dona, sinó tot el seu entorn. Les persones afectades són moltes i amb la situació que vivim actualment per la pandèmia els casos s’han accentuat encara més. És necessari tractar-ho amb tots els recursos possibles per erradicar aquesta mena de conductes”, va dir.

Els balanços de detencions també mostren que la majoria d’arrestos es van efectuar a homes, concretament 60, i 31 dones. Un fet que evidencia que gran part de les actuacions policials es van produir per agressions o desavinences conjugals. D’aquesta manera, de les 69 intervencions durant el 2020, el 84% es van ser exclusivament per maltractaments a la parella, 58, i un 16% per desavinences familiars. Quant a la distribució de les detencions, el mes en què es van produir més controls van ser l’abril, quan es va arribar a deu actuacions i es van efectuar un total d’onze arrestos.

En referència als delictes contra la llibertat sexual, els agents van efectuar un total de vuit intervencions que van finalitzar amb la detenció d’onze persones, deu homes i una dona, que suposadament havia realitzat una falsa acusació.
Etiquetes
  • #1 Informació, màximes dades i diversitat d'opinió
    (24/01/21 17:07)

    No té ni cap ni peus.
    Parlem de detencions policials i l'entrevistada és una senyora d'una associació feminista, que naturalment, ens parla des dels seus postulats ideològics. I ben fet que fa. Però rigor periodístic escàs.
    Si es vol informar, falta informació i sobra opinió.
    No estaria de més una anàlisi comparativa de les resolucions judicials, ...que sé jo.
    Si volen entrevistar la senyora Baena que ho facin directament i sabré que és opinió.
    Així em perdo la meitat de la notícia i de l'entrevista.

    Respondre
1
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts