x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Pandèmia mundial

Dos mesos per veure el psicòleg

El servei de Salut Mental del SAAS està saturat amb una llista d’espera i sense possibilitats de fer les visites més sovint
La façana de l'hospital de Meritxell.

Dos mesos d'espera per una visita al psicòleg

La façana de l'hospital de Meritxell.

Fernando Galindo
Actualitzada 24/01/2021 a les 06:08
El Servei de Salut Mental està saturat. Psiquiatres i psicòlegs no donen per a més després de tant de temps de pandèmia que ha disparat les malalties mentals i que els obliga a atendre no només els pacients habituals que acudeixen a les consultes, sinó també tot el personal sanitari, que després de tant temps en primera línia lluitant contra el virus està patint les conseqüències de veure malalts, defuncions i famílies patint.

La situació és molt complicada. La plantilla no ha estat quasi reforçada i no pot atendre els pacients amb el temps que mereixen. Fonts del servei van comentar al Diari que hi ha llista d’espera per ser atès per un professional. Les persones que van demanar cita amb un psicòleg el mes de novembre passat se les atén ara. Els pacients ja en tractament han d’esperar dos mesos entre visita i, és clar, amb unes visites tan espaiades és molt difícil que el tractament sigui efectiu i que el pacient se senti satisfet amb el tracte que està rebent.

A més, no es pot descuidar el personal sanitari, una mica reticent a obrir-se als psicòlegs, però que cada cop necessita més ajuda per afrontar aquesta interminable pandèmia, com segurament també necessiten suport policies o bombers. Els psicòlegs que treballen al SAAS només veuen una sortida per evitar el col·lapse, i no és una altra que integrar els psicòlegs privats a la cartera de la CASS.

Moltes persones no poden pagar els 70 euros d’una visita privada d’una hora. A Salut Mental només s’ha de pagar el 25%, però la visita és de només 30 minuts, un temps que sovint és curt per a segons quines patologies. D’aquesta manera la CASS podria regular els preus dels psicòlegs amb despatx privat i l’atenció a la tercera planta de l’hospital es veuria alliberada de la tensió que ara pateix.

Es tracta, però, d’una reivindicació insistent que s’ha dit en diverses ocasions que es materialitzaria, però de moment segueix a l’espera tot i que des del ministeri es veu amb bons ulls i es creu que serà positiva.

Quant als professionals de la salut, ahir es va tornar a sol·licitar a la direcció de l’hospital que es posi en marxa el servei d’atenció psicològica als sanitaris que hi va haver durant la primera onada de la pandèmia. Així ho va explicar la presidenta del col·legi d’infermeria, Isabel Vallejo, que detallava que la idea és fer-ho extensiu a la resta de treballadors del sector. “El desgast i el cansament és molt evident”, confessava, i afegia que “la pressió assistencial encara no ha arribat al nivell del març passat”, però ja fa gairebé un any que es manté la situació. “El cansament psicològic afecta molt i també té impacte familiar i en el físic: hi ha cansament, inflamacions i moltes alteracions arran de l’acumulació d’hores”, destacava. “Hem après a viure dia a dia, s’està fent molt llarg però amb les vacunes tenim l’esperança que en un futur no gaire llunyà tornarem a la normalitat”, exposava per precisar que “penses en el compte enrere però amb cautela, perquè si no fem una bona immunització col·lectiva, estarem igual”. Per això encoratjava els companys de professió i la població a ser “solidaris” perquè “és l’única eina per erradicar la pandèmia”. I destacava que la gran majoria dels professionals, sobretot els que estan a primera línia, s’han vacunat.

Des del comitè d’empresa del SAAS, Carles Pérez afirmava que les veritables conseqüències psicològiques de la crisi en els professionals es veuran quan baixi la pressió i es deixi la fase d’adrenalina: “Haurem de valorar com han quedat els professionals i els efectes a posteriori”. I subratllava que els professionals més afectats en aquest sentit són els de l’UCI perquè han patit situacions més dures com els acomiadaments amb els familiars.
  • #8 Florenci
    (24/01/21 22:15)

    Quin desastre...crec que lo unic que funciona al centre de salut mental són les seves secretàries. Quin desmadre que porten tots plegats! Esta molt mal organitzat moltes agendes dels psicòlegs, alguna cosa s'ha de fer

    Respondre
  • #7 Aries
    (24/01/21 15:26)

  • #6 Eze
    (24/01/21 11:27)

    Muy Gracioso, intente hacer mi convalidación de título de psicólogo desde el 2020 y me responden que EL COLEGIO DE PSICOLOGOS DE ANDORRA NO TIENE AUTONOMIA, que primero hay convalidarlo en ESPAÑA, así de poco autonómicos son, no se preocupen, ahora lo homologan en España y harán lo que mas les gusta, IMPORTAR DESDE PAISES DE LA UE.

    Respondre
  • #5 Caldea quota up!
    (24/01/21 09:51)

    Jo si que hauré d'anar al psicòleg després de la pujada de quota de Caldea!!!!

    Respondre
  • #4 Loco
    (24/01/21 09:34)

    A mi sempre m'han dit que n'hi més a fora que a dins...

    Respondre
  • #3 El Mon es molt grand
    (24/01/21 09:31)

    No pasa res ,hi ha vida mes alla de les fronteres....i tb teniu especialistes.

    Respondre
  • #2 Toni
    (24/01/21 09:17)

    I pel notari?

    Respondre
  • #1 salut des-de Helsinki!
    (24/01/21 07:52)

    Que us els porten de Cuba. Els necessitareu.

    Respondre
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts