CONSTRUCCIÓ

Una dotzena d'edificis turístics canvien d'ús per reconvertir-se en pisos de lloguer

Hotels o aparthotels es reconverteixen en pisos de lloguer i sumen 123 nous habitatges

Una dotzena d'edificis turístics canvien d'ús per reconvertir-se en pisos de lloguerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les exempcions per permetre la rehabilitació d’immobles per a l’entrada de més habitatges al lloguer ja vigents a la Llei de mesures urgents de l’any passat han portat al mercat183 nous pisos. La majoria fan part d’edificis que havien tingut un ús turístic i que han passat a ser de tipus residencial. Una dotzena de construccions que havien estat hotels, aparthotels o apartaments turístics han demanat el canvi de funció i s’han reconvertit en 123 nous habitatges. La informació l’ha aportat el Govern en una resposta parlamentària a una pregunta del conseller socialdemòcrata Carles Sánchez.

Aquestes exempcions han esdevingut batalla política després que el PS hagi decidit portar al Tribunal Constitucional la Llei de mesures urgents d’aquest any (que reedita aquestes exempcions), entre d’altres motius perquè el principal partit de l’oposició defensa que incorren en un incompliment de les exigències d’habitabilitat. Aquesta mateixa setmana el ministre portaveu, Eric Jover, rebatia el posicionament dels socialdemòcrates tot recordant els 183 nous pisos assolits amb aquestes disposicions i defensant que s’han eliminat requeriments com l’exigència de disposar d’aparcament.

La majoria d’immobles rehabilitats són d’Andorra la Vella, amb una desena de projectes. Destaca la reforma d’un antic hotel reconvertit en 26 habitatges de lloguer residencial. Dos hotels més de la parròquia han fet la transició aportant 15 i 12 pisos, respectivament, i s’ha autoritzat el canvi de cinc apartaments turístics a pisos de lloguer. A Canillo un aparthotel s’ha transformant en cinc habitatges, a Encamp un hotel s’ha reconvertit en 14 pisos, a la Massana el canvi de funció l’han fet un aparthotel i un hotel (amb 8 i 7 habitatges com a resultat, respectivament), a Ordino els immobles que han fet el canvi d’ús han estat tres, un aparthotel i dos que havien estat apartaments turístics (aportant 28 pisos en total) i, finalment, a Sant Julià de Lòria el canvi d’ús d’un parell de plantes d’un hotel ha portat tres pisos més al mercat lauredià.

La informació facilitada pel Govern al conseller socialdemòcrata recull d’altres casuístiques, com ara una planta de semisoterrani d’un immoble de la capital que havia estat un gimnàs i que es reconverteix en tres habitatges reduïts, o reformes d’edificis per condicionar pisos de lloguer. La major superfície reformada és la d’un antic hotel de la capital que amb una superfície de prop de 1.400 metres quadrats s’ha reconvertit en 26 pisos. El conseller també demanava l’antiguitat dels edificis reformats i el que té més anys és un aparthotel canillenc que data del 1951. Un aparthotel ordinenc que passa a tenir també ús residencial és del 1999 i el més nou.

Carles Sánchez també sol·licitava informació sobre el preu de lloguer aproximat per metre quadrat d’aquests habitatges rehabilitats, però el Govern respon que no disposa d’aquestes dades. “Elpreu del lloguer forma part dels pactes continguts en els contractes d’arrendament signats entre particulars”, apunta la resposta signada pel ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres.

tracking