Pandèmia mundial

Converses amb França per la PCR als viatgers

El Govern manté contactes diplomàtics amb el veí del nord per conèixer l’abast de la mesura

Converses amb França per la PCR als viatgersFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’anunci de França d’exigir una PCR negativa a tots aquells viatgers que provinguin d’un país que pertanyi a la Unió Europea i que ho facin mitjançant l’avió ha agafat a contrapeu l’executiu, que mira d’aclarir per vies diplomàtiques l’afectació d’aquesta mesura per a les persones que vulguin accedir a Andorra a través del país gal. “Estem parlant amb l’ambaixador Tribolet i l’administració central per conèixer l’abast de la mesura i explicar com ens estem protegint nosaltres”, va exposar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

En aquest sentit, arran de l’auge de soques que podrien arribar a tenir un 70% més d’infectivitat com la britànica, la brasilera o la sud-africana, el titular de Salut va mostrar la seva comprensió per les mesures que estan adoptant els països de l’entorn sense deixar d’amagar les conseqüències que té per a Andorra. “Els països s’estan blindant i això de forma indirecta ens afecta a nosaltres per l’arribada de turistes al nostre país”, va manifestar Benazet.

Cal recordar que la mesura del govern francès va ser donada a conèixer pel president de la República Francesa i Copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, durant una reunió amb el Consell Europeu celebrada telemàticament dijous al vespre. Aparentment i en espera d’aclarir els contactes diplomàtics, la nova exigència afectarà qualsevol ciutadà andorrà que arribi en avió a territori francès. La mesura segueix els mateixos paràmetres que els aplicats des de dilluns 18 de gener a les persones que vinguin de tercers països i que es basa a presentar la prova feta 72 hores abans de l’entrada a França i amb un resultat negatiu. Així mateix, els treballadors essencials i els transfronterers queden exempts d’aquesta nova restricció perquè no afecta les fronteres terrestres. L’única diferència és que els viatgers que provinguin d’algun estat membre de la UE no hauran de realitzar el confinament de set dies al país, un fet que sí que han de complir aquells que arribin de països que no formin part de la Unió Europea tot i tenir una PCR negativa.

Confinament català a l’horitzó

Paral·lelament, la portaveu de la Generalitat de Catalunya en funcions, Meritxell Budó, va afirmar ahir que a hores d’ara no preveuen un confinament domiciliari a Catalunya, contràriament al que sí que va proposar ahir l’expresident Quim Torra. De totes maneres, en una entrevista a SER Catalunya, Budó va considerar que l’Estat espanyol sí que haurà de decretar el confinament domiciliari “a curt termini”, ja sigui en general o per territoris. “No sé què estan esperant a fer-ho”, va recalcar Budó, que va recordar que, de totes maneres, Catalunya no té competències per imposar la mesura.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, va insistir ahir que va demanar a l’Estat espanyol totes les eines per gestionar la pandèmia, incloent el confinament total, i va assegurar que l’aplicarien si així ho recomanessin els tècnics. “Ho aplicaríem quan els nostres tècnics diguessin que és el que hem de fer per controlar l’epidèmia, però un confinament total no és l’objectiu principal”, va indicar Alba Vergés, que va afirmar que a l’estat espanyol està absolutament “disparat” en la pandèmia, mentre que a Catalunya “s’ha pogut frenar la corba”.

ALEMANYA EXIGIRÀ UN PCR ALS ANDORRANS

Les autoritats sanitàries alemanyes van incloure Andorra en una llista de més de 20 països que tenen una “alta incidència” del virus, per als quals les restriccions de viatges són les més dures. L’institut Robert Koch (RKI), en col·laboració amb els ministeris d’Interior i Sanitat, va actualitzar ahir la nova classificació de països segons el seu risc epidemiològic. En aquest grup, a més d’Andorra, es troben Albània, Bolívia, Bòsnia, Egipte, Emirats Àrabs Units, Eslovènia, Espanya, Estats Units, Estònia, Iran, Israel, Colòmbia, Kosovo, Letònia, Líban, Lituània, Macedònia del Nord, Mèxic, Montenegro, Panamà, Portugal, República Txeca, Sèrbia i els Territoris Palestins. Els viatgers procedents d’aquests països hauran de presentar un doble test negatiu per poder entrar a Alemanya.

tracking