La falta de feina agreuja la situació de temporers que no poden marxar

Tenen bitllet per al 10 de maig, que era la data límit, i no poden pagar per avançar el vol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra torna a estar a les portes d’afrontar una situació d’emergència social amb els treballadors de temporada que han vingut de l’altre costat de l’Atlàntic. Les darreres notícies del tancament de les estacions també al febrer per part de França i la pervivència de les restriccions catalanes al llarg del temps han donat el cop de gràcia a la temporada de neu, i en conseqüència a les aspiracions de tot un col·lectiu de poder treballar, per tal de guanyar diners i després tornar al seu país.

A dia d’avui, la contractació d’aquestes persones per part dels establiments que els van fer el precontracte no es produirà. I especialment complicada és la situació en el sector hoteler. Tal com va explicar el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, “en cas que es pugui començar a treballar primer s’arrencarà amb el treballador que la Llei dels ERTO tenim d’alta pel 25%; després aixecarem la suspensió dels treballadors contractats i, en darrera instància, es farien noves altes”, que a la pràctica vol dir que és altament improbable que passi.

No obstant això, i malgrat no haver contractat els treballadors, molts dels establiments hotelers tenen allotjats els temporers que van fer venir amb els precontractes, en espera de poder arrencar a treballar. La incògnita és saber fins quan se’ls garantirà allotjament vista l’alta improbabilitat de ser donats d’alta. Per contra, els temporers només compten amb les ajudes de la Creu Roja i de Càritas, que serveixen per cobrir les necessitats alimentàries i de productes d’higiene. Segons ha pogut saber el Diari, el Govern no preveu en cap cas, ni atesa la nova situació, facilitar ajudes econòmiques als treballadors de temporada que no compten amb una residència estable al país.

Encadenats pels vols

El principal llast amb què es troben els temporers, a banda de no haver pogut treballar i no haver generat ingressos, són els vols de tornada. La normativa del Govern que els exigia comptar amb un bitllet d’avió de retorn al seu país, i que no anés més enllà del 10 de maig, ara és el principal argument esgrimit pel col·lectiu. Així doncs, tal com ha pogut saber el Diari, els temporers van comprar els vols de tornada allargant al màxim la data límit que els va indicar l’executiu, i a més a més, a preus relativament econòmics atenent que era a diversos mesos vista. Avui dia, canviar la data d’aquests vols suposa un increment molt important del preu que els treballadors de temporada no poden assumir.

La situació actual és límit per a moltes persones que estan vivint dels estalvis des de fa tres mesos, i que han aconseguit aguantar fins a la data gràcies a les ajudes de les entitats socials i als allotjaments facilitats pels hotels; però aquesta situació pot canviar les properes setmanes ja que molts dels establiments hotelers que esperaven poder obrir i fer la temporada de neu poden acabar tirant la tovallola. “No sabem quins establiments podran continuar treballant amb els serveis mínims que exigeix la Llei dels ERTO ni si algun finalment optarà per tancar”, explicava Pujol. Qui de moment està en millor situació són els treballadors de pistes, ja que molts o estan treballant o van ser contractats i amb la feina en suspensió. Aquesta situació, però, tampoc està garantida fins al final de temporada i podria canviar.

tracking