societat

El servei de mediació va atendre 177 famílies

L’any passat van acabar amb un acord 89 unitats i set van aconseguir reconciliar-se

El servei de mediació va atendre 177 famíliesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de mediació prop de l’administració de Justícia va atendre un total de 177 famílies durant el 2020, fet que representa un increment d’un 11% respecte al 2019. Així ho va fer saber ahir el Govern sobre la base de les dades que ha recollit el servei i que va fer públiques coincidint amb el Dia internacional de la mediació. Destaca que a causa de la pandèmia, gran part de les famílies han estat ateses per via telemàtica, concretament 45. Des del servei es valora positivament aquesta evolució tecnològica que ha permès arribar a les famílies que ho han necessitat en unes circumstàncies totalment adverses.

Del total de famílies ateses, finalment 163 han iniciat un procés de mediació i un 55%, és a dir, 89 famílies, l’han finalitzat amb un acord i set s’han reconciliat. Per contra, 28 famílies han decidit aturar el procés de mediació i esperar un temps, 15 han decidit interrompre’l per anar a un advocat per resoldre el conflicte i dues han aturat el procés de mediació per violència de gènere. Finalment, 21 famílies continuen en procés de mediació.

A més, de les 163 famílies ateses, 128 tenen un o dos fills, de les quals 80 han decidit fer guarda i custòdia compartida, 46 guarda i custòdia la mare i dues guarda i custòdia el pare. Les dades obtingudes el 2020 dibuixen un augment del 22% en la finalització de la mediació amb un acord respecte al 2019, i l’establiment de la guarda i custòdia compartida ha augmentat un 12 %.

De manera paral·lela als casos atesos, el Centre de Recerca Sociològica de l’Institut d’Estudis Andorrans, a petició del ministeri de Justícia i Interior, està realitzant un estudi sociològic sobre la implantació i l’ús de la mediació al Principat per analitzar el desenvolupament de la Llei de mediació, aprovada el març del 2018 pel Consell General.

Les dades obtingudes fins ara, corresponents a enquestes fetes el 2018 i 2019, apunten que un 65% de les famílies ateses consideren que la mediació els va permetre la comprensió mútua entre ambdues parts. El 94% està d’acord que els passos per aconseguir ser atès al servei de mediació han estat fàcils i un 87% tornaria a fer un procés de mediació si ho necessités.

L’enquesta destaca que un 50% considera que un dels principals avantatges de la mediació en comparació amb el procés judicial és el seu baix cost, un 38% considera que evita un procés jurídic, un 34,5% en valora la seva rapidesa com a recurs per resoldre conflictes, un 23% la possibilitat de poder parlar amb l’altra part implicada en el conflicte i un 17% la possibilitat d’estar implicat en la recerca d’un acord.

Pel que fa als advocats, el 46% considera que la mediació és útil, el 79% que la mediació té futur tot i el 93% que per desenvolupar millor el recurs cal fer-ne més divulgació i formació, tant a la població com als lletrats. A més, el 88,5% considera que la mediació és l’eina més adequada en els conflictes amb relació a separacions o divorcis, un 79% en conflictes entre veïns, un 67% que és adequada en conflictes en centres educatius, un 61,5% en conflictes familiars relacionats amb les gerències i un 60% en conflictes entre treballadors i empreses.

DIA INTERNACIONAL DE LA MEDIACIÓ

El Dia internacional de la mediació es va celebrar ahir. Es commemora el 21 de gener per fer-lo coincidir amb la data d’aprovació del primer text legislatiu sobre mediació familiar a Europa, mitjançant la recomanació número 98, aprovada pel comitè de ministres del Consell d’Europa el 21 de gener de 1998. La mediació posa en valor la capacitat de les persones per responsabilitzar-se i implicar-se de forma activa en la resolució dels conflictes en què són part, gestionant una solució dialogada. Se centra en el futur, a trobar un nou enfocament per mantenir una comunicació i relació més positiva i satisfactòria per a les persones. En aquest sentit, millora les relacions humanes, possibilita la cohesió social i contribueix a promoure el valor de la pau com a base de la convivència.

tracking