Pandèmia mundial

Benazet estima que no caldrà restringir més les activitats econòmiques

El ministre de Salut apel·la a la responsabilitat individual per aplanar la corba

Joan Martínez Benazet en la compareixença d'aquest migdiaSFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El titular de Salut ha manifestat aquest migdia que considera que "no caldrà restringir més les activitats econòmiques ni qualsevol activitat social" la setmana vinent per l'evolució de les dades sanitàries de la pandèmia. Joan Martínez Benazet ha remarcat que la incidència de la Covid-19 ha baixat des de dilluns i que el Govern va observant les xifres i es detecta que la taxa de reproducció "s'ha anat aplanant" al voltant d'1 i el nombre de casos nous "fa dents de serra", avui per exemple són 37 i ahir n'hi va haver 71, i en tot cas "creixen molt lentament".

El ministre ha reiterat que el que més preocupa és la situació de l'UCI que ha pujat avui a 11 pacients, tots intubats, i que l'ocupació a la unitat anirà augmentant per la inèrcia dels contagis de dies anteriors "ja que els casos més greus apareixen a les tres setmanes de la infecció". I ha recordat que la capacitat inicial de cures intensives és per a 22 persones ampliable a 38 i ara n'hi ha 14 perquè hi ha tres ingressats no Covid, cap d'ells amb ventilació mecànica.

Martínez Benazet ha afirmat que amb aquesta evolució "tot fa pensar que podrem seguir amb les mesures actuals" després d'haver aclarit dilluns que és grup de convivència perquè es feia una interpretació "més laxa" del que preveia la norma per a les trobades a establiments de restauració. I ha apel·lat a la "responsabilitat individual per poder mantenir obert, és un esforç de cadascú per poder aplanar la corba" de contagis i ha instat a la població a fer servir les eines que facilita el Govern amb les proves TMA als Stop Labs per a qui cregui que ha pogut estar exposat al virus i el test d'antígens. El ministre ha comentat que per Nadal es va autoritzar que cada persona es pugui fer una TMA per setmana i ha anunciat que s'amplia possibilitat fins a finals de març.

Autotests a preus me´s assequibles

Martínez Benazet ha reiterat que la prova d'autotests ofereix una cap més de seguretat abans de qualsevol interacció social i ha anunciat que el Govern treballa per fer una gran compra d'aquest material "a preus més assequibles" i que es posarà a disposició de les farmàcies. I per a qui no hagi recollit els que es van lliurar gratis per a cada ciutadà als comuns ha recordat que es poden anar a buscar fins al 29 de gener.

El ministre ha incidit que les inspeccions que es va anunciar que s'incrementarien dilluns no són només per a establiments d'hoteleria i restauració si no que els inspectors actuen a qualsevol activitat per observar que les normes es compleixen. I ha insistit que mentre molts països tanquen activitats i es tanquen a l'estranger, Andorra continuarà amb l'estratègia de gestionar la pande`mia fent molts controls per detectar afectats i aturar de seguida la propagació de la malaltia.

Un punt d'aquesta estratègia són els cribratges setmanals a les escoles que ha indicat que estan guanyant l'adhesió de més alumnes "ja hi ha prop d'un 70% i anirà augmentant conforme es conegui més el dispositiu i els pares apretin més als fills" perquè hi participin. Els tests d'antígens als centres educatius han servit per diagnosticar 35 positius el que ha portat a incrementar el nombre d'aules tancades total o parcialment.

tracking