x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
camps de neu

Pal Arinsal perd més de tres milions el 2020 i es queda sense liquiditat

El comú massanenc i l’estació d’esquí avaluen fórmules per fer front al forat econòmic
L'estació ha plantejat una obertura de mínims per la falta d'esquiadors forans.

Pal Arinsal perd més de 3 milions el 2020

L'estació ha plantejat una obertura de mínims per la falta d'esquiadors forans.

L. G.
Actualitzada 15/01/2021 a les 05:51
La situació econòmica de l’estació de Pal Arinsal és crítica. Les pèrdues de més de tres milions d’euros que va registrar l’exercici passat (en ser 100% comunal presenta els comptes per anys naturals) pels efectes de la pandèmia han deixat el camp de neu sense liquiditat. Conjuntament amb el comú de la Massana estan estudiant diferents alternatives per intentar superar els greus problemes de finançament que pateix. Les fórmules que s’han posat sobre la taula són demanar un préstec, millorar la pòlissa de crèdit o que l’únic soci, la corporació local, faci una aportació de capital, segons fonts properes a l’estació.

Les previsions de Pal Arinsal eren tancar el 2020 amb lleugers beneficis, igual que les últimes sis temporades, per la qual cosa havia elaborat un pressupost en què tant els ingressos com les despeses se situaven prop dels vint milions d’euros. Per sobre en el primer concepte i per sota en el segon. La realitat, però, és que les entrades de diners han estat set milions per sota de les esperades fins a situar-se en els 13 milions, mentre que l’estalvi en les despeses ha estat molt inferior. Només el ajuts decretats per Govern arran de la crisi de la Covid-19 han possibilitat que les pèrdues siguin de tres milions tot i la caiguda de més del 35% dels ingressos. Cal tenir en compte que el 80% de les despeses de l’estació són fixes, mentre que el 85% del volum de vendes es produeix de desembre a març. La caiguda de set milions de facturació correspon als 2,5 de menys previstos el març i l’abril passat (el confinament va obligar a tancar a l’estació), 0,5 milions perduts a l’estiu i els quatre que es van deixar d’ingressar el desembre passat.

Els problemes de l’estació, segons les mateixes fonts, són conjunturals, de tresoreria no de model de negoci, que es nodreix al 90% de turistes i la resta de client del país. Pràcticament l’únic que hores d’ara visita Pal Arinsal i del tot insuficient per sustentar el negoci. 200 esquiadors hi havia ahir a tot el domini.

Mantenir el producte
Les restriccions de mobilitat imposades als països veïns han buidat de potencials compradors de forfets totes les estacions, però els dominis han optat per una obertura de mínims per donar continuïtat a la marca. El camp de neu només ha habilitat prop del 40% del sector de Pal els caps de setmana, i els dies laborals la zona esquiable es redueix a menys de la meitat. L’altre sector es mantindrà tancat tota la temporada, igual que els telecabines de la Massana i d’Arinsal, i el telefèric que uneix els dos dominis, sempre que la situació sanitària no millori radicalment. Una variable que a la vista dels esdeveniments és poc probable. És l’únic que es pot fer en l’actual situació economicofinancera, han defensat les mateixes fonts, que han afegit que qualsevol altra alternativa més expansiva podria arribar a comprometre la viabilitat de l’estació.


147 treballadors

La dràstica davallada de la xifra de negoci per la caiguda de visitants ha permès que el camp de neu es pugui acollir a l’expedient de regulació temporal d’ocupació decretat per Govern. En aquests moments són 147 els treballadors de la plantilla que es troben en aquesta situació, que suposa el 62% del total. La resta han patit una reducció salarial que va del 10% al 50% en funció del nivell de retribució. D’altra banda, el domini ha retornat el total del lloguer d’hivern dels diferents arrendataris dels locals de restauració i de material d’esquí.
Etiquetes
  • #26 Pedro
    (17/01/21 17:23)

    Mery va dir..
    No sabeu ni el que parleu.

    Esteu dient del forfet d'esqui de muntanya i això no és de PalArinsal, és de tot el país, de esquí Andorra.
    i si ja tens el forfet de la estació, ningú us persegueix per res.
    Sembla que us creieu el omblic del mon.

    Parleu per oarlar, amb la boca tan gran que teniu alguns sense saber el que dieu sense cap sentit.

    No trobo que a cap estació del pais ningú no sigui ben rebut.
    O voleu que us paguin per pujar a esquiar?

    Sóc el primer en pujar a fer rando i rara vegada invadiré una pista de descens en sentit contrari i SENSE ASSEGURANÇA!!!

    Respondre
  • #25 Preferents!
    (15/01/21 21:09)

    Heracles va dir..
    Doncs a tornar-hi . Fem mes preferents d'aquelles que no eren preferents, el Comu paga la festa i els bancs cobre i guanyen, com sempre!
    Pro al tanto que ara la mamella de la Padrina ja no raja com abans i potser les transferències ja no donen per aquelles filigranes

    Respondre
  • #24 Mery
    (15/01/21 21:00)

    Lolo@andorra.ad va dir..
    Totalment d'acord, l'any vinent a Grandvalira on som ben rebuts i no ens filmen l'esquena. 4x600€ menys a Vallnord i Snowplus

    Respondre
  • #23 Aristoteles
    (15/01/21 20:53)

    Salut a tothom !!
    La gestió i responsabilitat final recau en el seu director general, el Sr. Josep Martisella. Quina formació i experiència laboral podeu trobar a la web linkedin.

    Tot director té el mandat d'aconseguir que l'empresa que dirigeix sigui rentable (màxima en tot negoci privat pel bon fi de la mateixa i dels seus accionistes), ha de centrar-se en la gestió dels recursos que disposa, aplicar les seves habilitats en fer créixer al seu equip i sumar esforços dirigint-los cap a la qualitat del servei per obtenir èxits comercials així com beneficis recurrents.

    Potser caldria que enlloc de voltar fent esquí de muntanya per l'estació i perdre el temps en el tema de si randonee permesa o no, gossos si o no, forfait natura i altres xorrades fes més despatx i números.

    Recordeu que els anteriors directors no van poder rendibilitzar com ell que Vallnord fos una estació de les millors del món com a bike park a nivell de Whistler (Canadá) o Portes du Soleil (França/Suïssa) i els més antics tampoc van poder rendibilitzar com ell l'escola d'esquí perquè era de gestió pròpia (ENADE).

    Ara són moments difícils però es justament quan els bons gestors han de donar el do de pit i posar-se les piles. I, si no ho aconsegueixen, han d'explicar els motius, cercar solucions i atribuir-se la responsabilitat.

    Com deia el filòsof grec Aristòteles.. “El que nunca ha aprendido a obedecer no puede ser un buen comandante”

    Respondre
  • #22 Lolo@andorra.ad
    (15/01/21 20:27)

    La diferencia entre gestió privada i pública, i volen arreglar la factuació amb els de rando? No arriba no cal que ens perseguiu.Adeu Vallnord, Adeu Snowplus.

    Respondre
  • #21 Albert
    (15/01/21 19:37)

    Pere va dir..
    I com es que si Grandvalira no va tenir perdues, tant saetde com ensisa tenen personal temporer, fixe i fixe discontinu en situacio de stct? Segons els numeros presentats pel director d'ensisa 1,6M de benefici i un estiu de récord, i ara a chupar del govern oi?
    Durant el confinament, em podria dir que va fer Grandvalira pel personal fixe i fixe discontinu? D'un costat van fer acomiadaments i canvis de contractes, i l'altre costat als discontinus els va deixar amb el cul a l'aire sense cap ajuda.
    El que uns fan be, els altres no, i a l'inversa. No es moment de criticar, es moment d'ajudar-nos entre tots per tirar endevant.

    Respondre
  • #20 Paula
    (15/01/21 18:46)

    Pèssima gestió comercial, afavorint a una cadena d'hotels de la Massana i a un sol T.O. a preus baixos .. potser són socis! , Molts altres T.O. han deixat de treballar en els nostres hotels i s'han anat a altres estacions i això també explica la baixada de facturació.

    Respondre
  • #19 Josep Roig
    (15/01/21 18:39)

    Vaja vaja, i fa dos anys invertint en un restaurant nou al coll de la Botella ... El que passa és que no passarà res perquè la claca ja s'encarrega de col.locar els amiguets i així ens va com a país.... Després volen cobrar els que fem randonèe amb un objectiu mensypreable de la recaptar per recaptar, però no s'exigeixen una gestió eficient.... riure per no plorar !

    Respondre
  • #18 David
    (15/01/21 12:44)

  • #17 Heracles
    (15/01/21 11:45)

    Només per fer memòria, l'any 2013 emissió de participacions d'EMAP per valor de 19 milions€. És a dir EMAP "net" i el Comú obligat a recomprar les participacions.

    Respondre
Veure’n més
26
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts