Pandèmia mundial

Els positius s'enfilen a 103 pel brot de Sant Vicenç

Els ingressos a l'UCI augmenten a 6 pacients amb dos nous intubats de 39 i 61 anys

Hospital Nostra Senyora de MeritxellFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La xifra de contagis de la Covid es dispara avui amb 103 nous casos pel brot de la clínica Sant Vicenç. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha destacat que "tenim un increment progressiu del brot pandèmic i si separem el brot de Sant Vicenç és moderat el rebrot de la segona onada" i ha incidit que com a conseqüència de les festes "esperàvem un repunt més dur que no s'està produint, el repunt hi és però menys intens" gràcies a la responsabilitat de la ciutadania que ha demanat que s'ha de mantenir "l'esperit de lluita i vigilant els tipus d'interaccions socials". El total de casos se situa en 8.451 amb 695 casos actius, 46 més que ahir i el brot de la clínica geriàtrica es manté en 31 usuaris i 9 professionals contagiats. La taxa de reproducció era dilluns d'1,28, avui està en 1,18 i el ministre ha avançat que tornarà a pujar pel brot del geriàtric.

Martínez Benazet ha remarcat que la pressió sanitària continua amb un augment "lent però progressiu" amb un pacient més a l'UCI que eleva a 6 el total d'afectats en situació més greu. I ha precisat que de les tres persones que hi ha intubades una fa mesos que està en aquesta situació però les dues últimes que han requerit ventilació mecànica tenen 39 i 61 anys, el que revela que el virus pot generar moltes complicacions també per a les persones joves. L'hospital té a més 21 afectats ingressats a planta.

L'ocupació de llits s'incrementa també a la planta habilitada a El Cedre per a positius de coronavirus on s'han registrat tres nous ingressos de padrins procedents de Sant Vicenç d'Enclar que s'afegeixen als cinc que hi havia fins ahir. L'àrea Covid del centre sociosanitari acull 19 malalts en total amb els 11 residents que hi ha de Salita, que evolucionen favorablement i el cap de setmana podrien tonar a la residència escaldenca, segons ha explicat el ministre.

Investigació al geriàtric

El brot a la clínica Sant Vicenç d'Enclar ha provocat tres actuacions de Salut per esbrinar que ha succeït per generar el contagi de 40 persones. Martínez Benazet ha assenyalat que s'ha fet una inspecció a les instal·lacions com es fa sempre que sorgeix un brot, també n'hi ha de preventives, "per si hi ha hagut una petita errada" i s'estan fent tasques epidemiològiques i de rastreig per evitar l'increment d'afectats i per frenar la cadena de contagis. La tercera acció és la creació d'una comissió amb membres del SAAS, de l'Oficina Covid i del geriàtric amb un grup de treball per analitzar la situació i determinar el que ha passat i per coordinar les mesures que cal aplicar "perquè el brot es vagi apagant".

El ministre ha remarcat que la infecció s'ha localitzat arran dels cribratges que es fan setmanalment tant entre el personal com entre els usuaris i ha remarcat que la majoria són asimptomàtics, uns pocs tenen alguna afectació i els vuit que es troben en una situació més preocupant són els que han estat traslladats a l'àrea Covid d'El Cedre, mentre la resta de malalts ha estat aïllada a la clínica. Martínez Benazet ha subratllat que "per més que es blindem hi ha risc" perquè el virus es viu aquí com a tot Europa i "podem baixar la incidència i fer difícil les coses però pot haver-hi un brot" i ha manifestat que sempre hi ha una part "fortuïta" per la que pot haver entrat a Sant Vicenç com va entrar a El Cedre, a Salita, a l'hospital o a empreses on se segueixen normes estrictes.

tracking