reportatge

El Palau de Gel del poble

Els ciutadans i comerciants de Canillo es mostren decebuts amb el comú per no haver actuat amb antelació davant la finalització del contracte de les instal·lacions. Consideren que l’espai forma part de la història de la població i demanen que s’arribi a un acord.

El Palau de Gel del pobleLorena Giménez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L‘afer Palau de Gel ha generat controvèrsia i diversitat d’opinions entre els ciutadans de Canillo. Per una banda, gran part de la població que hi resideix considera que la corporació hauria d’haver actuat amb antelació davant la finalització del contracte d’arrendament. “És una llàstima el que està passant, el govern hi hauria d’actuar perquè estem perdent un referent al país i a tots ja ens ha quedat clar que el cònsol no farà res”, diu la Maite. Per a en Carles la possible finalització del Palau és “un despropòsit. Ha marcat un abans i un després a la parròquia i no podem deixar que mori sense fer-hi res al respecte”.

Per l’altra, exposen que des de la propietat haurien de ser coneixedors de la vàlua de les instal·lacions per al poble i haurien de ser més flexibles i donar més temps al comú per negociar i no “amenaçar” en portar l’afer a la Batllia. “No hi podem fer res, el comú ha intentat arreglar la situació amb la propietat i ells s’hi han negat. Potser si ens mobilitzem el poble canviaran d’opinió”, afirma en Marc.

Per la seva banda, els comerciants afirmen que si finalment el Palau tanca les portes, “Canillo deixarà de ser el que és actualment i tan sols esdevindrà una vila de pas per accedir a pistes i a la muntanya”. Així doncs, exposen que amb la situació que es viu actualment a causa de la pandèmia, el sector comercial del poble treballa “gràcies als esdeveniments que s’hi realitzen”. “El poble ha de fer pressió, en depenen moltes famílies i, sobretot, el futur de la parròquia, ja que el Palau no és només una pista de patinatge, té moltes instal·lacions al seu interior que donen vida al poble”, destaquen.

Tanmateix, des d’un establiment posen de manifest que troben un despropòsit que el comú tingui capital per a la construcció dels ponts tibetans, els quals “només ens aportaran turisme low cost, d’entrepà”, i no disposi de pressupost per comprar o renovar el contracte d’arrendament del Palau. En aquest sentit, els “indigna que sabent el que havia de venir no fessin res abans, no moguessin ni un dit. Sembla que no tenen en compte la importància que tenen les instal·lacions i la forta repercussió que pot comportar el seu tancament”.

Per cloure, tant els ciutadans com els comerços sol·liciten “de tot cor” que es treballi conjuntament per poder arribar a un acord amb la propietat i que l’afer no arribi a la Batllia, ja que consideren que podria acabar “com el Punt de Trobada i a Canillo no ens podem permetre arribar a aquest extrem”.

tracking