PANDÈMIA MUNDIAL

Temps difícils però esperançadors

El cap de Govern admet que venen “temps difícils” però confia que el país assumirà “grans reptes”, com la diversificació econòmica

Temps difícils però esperançadorsSFGA

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Tenyit per les conseqüències de la pandèmia, el missatge de cap d’any del cap de Govern, Xavier Espot, va estar focalitzat a visualitzar el 2021 com un període en el qual s’hauran d’assumir reptes que eren latents al país però que el 2020 ha convertit en inajornables. “La meva convicció en les oportunitats de futur que tenim és encara més ferma avui, 31 de desembre, del que ho era l’1 de gener”, va pronunciar Espot.

En aquest sentit, el líder de l’executiu va mostrar-se convençut que Andorra serà capaç “de superar les dificultats” per encarar la diversificació econòmica, l’assoliment d’un acord d’associació amb la Unió Europea o la transició energètica, “com a grans reptes de país”. “No ens ha de fer por assumir canvis”, va subratllar Espot, que va asseverar que “el Govern farà costat” a la ciutadania en els “temps difícils” que vindran “des d’un punt de vista sanitari, econòmic, social i familiar”. Malgrat l’incert panorama que ineludiblement comportarà que “les restriccions continuïn durant mesos”, Espot va obrir un “horitzó d’esperança” amb l’inici de la campanya de vacunació per tal “de deixar a poc a poc enrere la situació d’excepcionalitat que ha presidit els últims nou mesos”.

Balanç del 2020

“El 2020 ha estat un any que ha vingut a certificar la fi de moltes certeses que crèiem absolutes”, va manifestar el cap de Govern a l’inici del discurs. Sense anar més lluny, una que ha quedat a bastament demostrada amb el context internacional de mobilitat reduïda és que “Andorra no és una bombolla ni viu al marge del món”. A l’altra cara de la moneda, Espot va treure pit d’una gestió sanitària que “amb el seus encerts i desencertes ha aconseguit suscitar l’admiració i el reconeixement”, basada en el model de cribratge poblacional per anticipar-se al virus.

És per aquest motiu que Espot va dedicar bona part del seu discurs a agrair especialment la tasca dels professionals sanitaris “per estar i continuar estant a la primera línia de foc d’aquesta lluita. Així mateix, també va fer extensible l’agraïment als centenars de voluntaris “que ens han ajudat a gestionar el dia a dia de la crisi sanitària”, i a les empreses i als treballadors “per mantenir viu el teixit social del país”. En el capítol de reconeixements, Espot va mencionar “totes les persones que m’acompanyen en les tasques de Govern”, entre els quals figuren l’equip ministerial, els cònsols o els treballadors públics. I, particularment, també va tenir un gest cap als Coprínceps i els seus serveis, “que han fet costat a Andorra en tot moment”. “Els últims dotze mesos ens han permès apreciar encara millor la importància de tenir unes institucions sòlides i estables”, va afegir.

Igualment, va adreçar-se “a la població en el seu conjunt” per donar “la millor cara de l’andor­ranitat: cívica, solidària i responsable”. A més, va expressar la seva gratitud vers el col·lectiu de la gent gran “com a persones més vulnerables de la pandèmia”, i als infants “per comprendre, com a mínim, tot el que comprenem els adults”, parafrasejant la pedagoga italiana Maria Montessori. En dar­rer lloc, Espot també va tenir un record per als difunts, la memòria dels quals en dates nadalenques “segueix més viva que mai”.

El líder de l’executiu va reflexionar sobre l’impacte de la pandèmia. “La profunditat i la duresa d’aquesta crisi ens ha reconciliat amb algunes veritats essencials que, tot i que no estaven oblidades, havien quedat en un segon pla: la necessitat vital de tenir uns bons serveis públics, l’actiu incalculable que suposa l’estabilitat política i institucional, la confiança en el criteri científic i la importància de tenir una societat civil organitzada”, va glossar.

Lectura política de la pandèmia

Paral·lelament, el cap de Govern va destacar que la Covid-19 “ens ha abocat a atendre les qüestions més bàsiques”, dit en altres paraules, “a saber valorar allò que realment importa”. “En els darrers mesos l’essencial, l’urgent, l’inajornable era la crisi sanitària i les seves conseqüències econòmiques i socials”, va sostenir Espot, que va recalcar que aquesta ha estat la prioritat de tots els estaments del país, “que han treballat de forma incansable per atendre aquestes necessitats”.

Des d’un vessant polític, la lectura del líder de l’executiu és que “podem estar raonablement satisfets” sobre el consens assolit en les tres lleis òmnibus que ha hagut d’aprovar el Consell General en el darrer any. Sobre aquesta qüestió, va exposar que les mesures “han permès que el nostre teixit social i econòmic sobrevisqui davant d’una situació de gravetat que era inimaginable fa tan sols un any”. De cara al 2021, va incidir en la necessitat de combatre la problemàtica de l’habitatge, el rellançament dels sectors tradicional i l’aposta per noves activitats “vinculades a la sostenibilitat, la innovació i la digitalització”.

Finalment, Espot va tenir paraules per a dues sentides pèrdues que guien el llegat d’Andorra: Antoni Morell i Òscar Ribas.

Temps difícils però esperançadors

tracking