SOCIETAT

Diputats francesos promouen una llei per evitar comprar tabac a Andorra

Els parlamentaris volen limitar l’adquisició de cigarretes de ciutadans gals a l’estranger

Diputats francesos promouen una llei per evitar comprar tabac a AndorraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos diputats francesos estan promovent un projecte de llei que pretén posar fre a la compra de tabac fora de les fronteres del país gal, segons van informar el diari L’Indépendant. En aquest sentit, en el text es fa una clara al·lusió a Andorra per aconseguir que els 800 milions de cigarretes que es venen anualment es redueixin a 120 milions. Dit en altres paraules, l’objectiu és que el consum de tabac a Andorra quedi circumscrit pels seus habitants. A més, respecte al Principat, els parlamentaris van assegurar que la diferència de preu és del 65%, posant com a exemple que deu paquets de tabac costen 35 euros a Andorra mentre que a França el seu preu de mercat és de 100 euros.

Per tot plegat, en l’exposició de motius, els diputats francesos que donen suport a aquest projecte de llei van argumentar el greuge que comporten les importants pèrdues per a l’Estat gal en concepte d’impostos de tabac. Així mateix, una altra de les raons principals que van esgrimir és que aquesta mesura donaria garanties perquè molts estanquers del país del nord no haguessin de tancar els seus negocis. A més, per defensar aquest text, els impulsors del projecte de llei destaquen que una de cada tres cigarretes que es fumen a França han estat comprades a l’estranger.

Un dels polítics que hi ha darrere d’aquest corrent per limitar la compra de tabac a l’estranger és el diputat Bruno Fuchs, del Moviment Demòcrata, que afirma que anualment han d’abaixar la persiana “entre 800 i 1.000 estanquers”. Per la seva banda, el diputat dels Verds François-Michel Lamber, va expressar que dels 54.000 milions d’euros que es gasten els francesos en tabac es calcula que 16.000 milions es gasten en els països veïns, quelcom que, segons Lamber, comporta que l’Estat gal deixi d’ingressar cinc mil milions d’euros anuals. El projecte de llei serà debatut a l’Assemblea Nacional i al Senat.

tracking