Pandèmia mundial

Benazet afirma que començarà "molt aviat" la vacunació

El ministre espera que a l'estiu es podrà haver posat la immunització tothom que vulgui

Pfizer vol començar a distribuir la vacuna al desembre als Estats Units

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha assegurat aquesta tarda que "començarem molt aviat a vacunar" contra la Covid-19 tot i que no pot concretar encara el calendari d'administració de dosis després que Europa hagi autoritzat avui el medicament creat per Pfizer. El ministre ha explicat que demà hi ha prevista una reunió trilateral amb representants de l'administració sanitària de França i Espanya per parlar de l'operativa de les vacunacions on es determinarà quina quantitat i en quina data estaran disponibles per a Andorra les dosis que faciliten els països veïns.

Martínez Benazet ha remarcat que espera que "per a l'estiu podrem haver vacunat tota la població que es vulgui vacunar" contra el SARS-CoV-2. El ministre ha recordat que les primeres unitats s'administraran a les persones de més de 65 anys, a les persones fràgils de salut i als professionals sanitaris i sociosanitaris i que la previsió és que al gener hagin arribat unitats per immunitzar entre el 15 i el 20% de la població. En el primer "quatrimestre" del 2021 serviran vacunes a Andorra des del grup Covax amb una quantitat que cobriria el 50% de la població. I ha reiterat que es farà un estudi a les persones que han passat la malaltia per comprovar el nivell d'immunitat que han adquirit i decidir si cal vacunar-les.

El ministre ha recalcat que l'arribada de la vacuna no exclou la necessitat de respectar totes les mesures de protecció contra el coronavirus perquè s'han de posar dues dosis separades per un període de tres a quatres setmanes i després triga dues setmanes a fer efecte l'antídot. I ha insistit que les restriccions i elements com les mascaretes encara es portaran durant molts mesos.

La soca britànica

Joan Martínez Benazet ha assenyalat que ara no estan arribant turistes britànics al país perquè que dimecres el consell de ministres avaluarà si cal alguna mesura especial per als viatgers d'aquest país per l'aparició d'una nova soca del SARS-CoV-2. El ministre ha precisat que la nova soca no és més agressiva i la vacuna no perd efectivitat per aquesta nova variant però que sí s'ha comprovat que es transmet més ràpid d'un contagiat a la resta, recordant que ja es reprodueix amb una taxa del 6,5 davant del 2 de la grip estacional o del 2,5 de l'ebola "i aquesta es parla que té una taxa del 10".

Martínez Benazet ha assegurat que aquesta nova soca més infectiva "arribarà a tot Europa i segur que ja s'ha transmés" a persones fora del Regne Unit i l'evolució de la pandèmia és que es pugui accelerar la transmissió. I ha insistit en la necessitat d'aïllar-se davant la sospita d'un contagi "perquè tindrem un virus que correrà més".

Autorització europea

L'Agència europea del medicament ha autoritzat avui l'ús de la vacuna creada pels laboratoris de Pfizer iBioNTech contra la Covid-19. El següent pas perquè el nou medicament arribi a la ciutadania és que la Comissió Europea aprovi la comercialització que es podria fer en 48 hores, el que permetria iniciar la distribució de les dosis en tot l'àmbit europeu. L'antídot es començaria a administrar el proper diumenge 27 de desembre.

La vacuna de Pfizer és la primera que es començarà a aplicar a Europa per aconseguir la immunització artificial contra el SARS-CoV-2 i la previsió es vacunar a partir de diumenge als sectors de població més vulnerables a la malaltia.

tracking