Pandèmia mundial

Govern manté que des del 23 els catalans poden viatjar a Andorra

Eric Jover afirma que "malauradament la comunicació des de Catalunya no sempre és l'inequívoca que hauria de ser"

Catalunya no aclareix qui pot venir a AndorraFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern manté que la mobilitat des de Catalunya a Andorra està autoritzada a partir del 23 de desembre per a les persones que vinguin de viatge a una segona residència o per fer una estada a un hotel, segons ha manifestat Eric Jover després de la sessió de Sant Tomàs. El ministre d'Economia i Portaveu ha assegurat que a l'executiu "ens quedem amb les declaracions oficials de la portaveu de la Generalitat i del conseller Calvet on clarament van dir que la mobilitat estava permesa en el cas d'Andorra diferenciant l'assimilació amb la comarca de l'Alt Urgell i per anar a segones reside`ncies o en cas d'haver contractat un hotel". Una versió que ha destacat que "informalment per diferents càrrecs i consellers de la Generalitat ens han confirmat" després de la confusió generada perquè protecció civil catalana va anunciar a les xarxes socials que no es podien fer desplaçaments al Principat.

Jover ha declarat que "l'únic problema" que hi ha després d'aquesta situació "és que malauradament la comunicació que ens arriba pública des de Catalunya no és tot l'inequívoca que hauria de ser" i ha precisat que tant els ciutadans catalans com des d'Andorra "agrairíem que el missatge fos el més clar possible". I ha afirmat que tot i la confusió provocada el Govern es manté amb les manifestacions de la setmana passada on s'incloïa el Principat entre les zones autoritzades per fer desplaçaments fora de la comarca durant el període de Nadal del 23 de desembre al 6 de gener.

El ministre ha remarcat que existeix un contacte constant amb les autoritats catalanes i que s'ha demanat que el missatge sigui el més clar possible " i que es pugui clarificar per a l'interès de tothom" i ha recalcat que el Govern no ha demanat com s'ha de pronunciar l'executiu català "perquè nosaltres no podem marcar les formes de la Generalitat". Eric Jover ha declarat que "estem convençuts que clarificaran el missatge per no deixar dubtes" i ha incidit que per la bona situació sanitària del país amb menys casos de Covid cada dia i els protocols establerts "en cap cas els ciutadans catalans es posarien en risc en venir a visitar-nos".

Confusió des de Catalunya

Sorpresa i estupefacció al Govern per les diferents bandades que està fent la Generalitat en les darreres hores pel que fa a l’arribada de turistes al Principat, després que divendres, durant la visita a l’Aeroport de la Seu, el conseller Damià Calvet afirmés que es permetia viatjar a Andorra a aquelles persones que comptessin amb familiars, una segona residència o bé que haguessin fet una reserva hotelera. Un punt que va animar molts establiments a aixecar les persianes quan donaven per perdudes les festes de Nadal i que ara viuen amb preocupació aquest canvi de rumb marcat pel Procicat. El Govern ja va iniciar ahir contactes amb la Generalitat per aclarir les informacions i fonts properes a l’executiu van indicar al Diari que a nivell polític la situació continua sent la mateixa, i van assegurar per activa i per passiva a les autoritats andorranes que no ha canviat res i que es permetrà l’entrada de turistes al país.

Els dubtes, però, es van iniciar amb la publicació del decret català, en el qual no es parlava de manera explícita de l’assimilació d’Andorra a nivell de mobilitat com si fos una comarca més de Catalunya, i es van agreujar encara més amb les declaracions contradictòries entre la directora i la número dos del Procicat a diferents mitjans catalans. En declaracions al Diari, la subdirectora de Protecció Civil, Imma Solé, va manifestar que “si ens cenyim a la literalitat del text, no estan permesos els viatges per turisme fora de Catalunya”. Solé va explicar que el decret no preveia excepcions més enllà que les establertes a partir del 23 de desembre, en les quals la subdirectora va remarcar que “es parla que un grup bombolla podrà sortir de la comarca durant aquests dies per establir-se a una altra, però en cap cas es parla que es pugui sortir de Catalunya, com seria el cas d’anar a Andorra”. En tot cas, de moment el desgavell d’informacions del país veí ha deixat en stand-by l’arribada de turistes catalans.

tracking