PARRÒQUIES

El comú de la Massana amplia la concessió d'EMAP fins al 2070

La corporació aportarà 1,5 milions per pal·liar els efectes de la Covid-19 a Pal Arinsal

El comú de la Massana amplia la concessió d'EMAP fins al 2070Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de comú de la Massana va aprovar ahir una aportació d’1,5 milions d’euros a EMAP, és a dir, Vallnord-Pal Arinsal, per pal·liar els efectes de la pandèmia amb el tancament forçat del març i el retard de l’obertura, així com per ajudar a finançar inversions dutes a terme a l’estiu i la tardor. En aquest sentit, i amb la intenció de dotar de més seguretat i de “viabilitat econòmica la societat i d’amortitzar inversions actuals i de futur”, el comú va allargar la concessió d’EMAP del 2049 al 2070. Un altre punt destacat de l’ordre del dia va ser l’aprovació del pressupost per a l’any 2021, que se situa en 13,9 milions d’euros, un 4,1% inferior a l’exercici anterior.

El conseller de Finances, Jordi Areny, va exposar el projecte i va incidir en el fet que han volgut ser “molt prudents pel context tan incert que estem vivint”. Així doncs, han previst que les transferències del Govern seran un 10,3% inferiors i es destinaran 2,3 milions a projectes com l’eixamplament de carreteres secundàries (633.566 euros), el condicionament de l’abocador (263.650 euros) o l’adequació i embelliment de l’entrada del parc natural del Comapedrosa (210.000 euros). No obstant això, “en funció de l’evolució de la crisi sanitària, es podria modificar el pressupost i anar augmentant les inversions, a través de modificacions pressupostàries”, va afirmar Areny. Pel que fa a l’execució de l’actual exercici, ahir es va presentar la liquidació del tercer trimestre, que presenta un superàvit de 4,4 milions d’euros arran de la “contenció de la despesa” que hi ha hagut per la crisi sanitària.

D’altra banda, la Massana va ser la segona parròquia a aprovar la taxa de gossos, que es cobrarà als propietaris el desembre vinent. Paral·lelament, es va establir l’obligatorietat de ruixar els orins amb una ampolla d’aigua i de dur bossa per recollir els excrements, dues accions que en cas d’incomplir-se implicaran una sanció.

Tanmateix, tal com va indicar la cònsol menor de la parròquia, Eva Sansa, els propietaris hauran de procurar que “els animals efectuïn les deposicions i orinin en els llocs expressament habilitats”, és a dir, als pipicans que, va detallar, “netegem de manera molt curosa i quotidiana”. I s’haurà de tenir els animals degudament registrats.

ELS QUE ACAMPIN HAURAN DE PAGAR UNA FIANÇA

El comú de la Massana va incorporar diversos articles en l’ordinació de via pública. Entre aquests destaca que quan es vagi d’acampada i se superin les tres tendes es podrà exigir una fiança que cobreixi les despeses de recollida d’escombraries i de restauració del medi natural en cas d’incompliment de les obligacions. A més, s’estableix que en cas d’incompliment de la normativa per part de menors d’edat, en comptes d’una sanció hauran de fer treballs a la comunitat per reparar els danys ocasionats. Tanmateix, els bars hauran de posar cendrers a l’entrada dels locals.

tracking