x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
reportatge

Canviar o no el Codi Penal

L’òrgan expert en violència de gènere del Consell d’Europa recomana modificar el Codi Penal per tipificar els delictes envers les dones. Encoratja la justícia a penalitzar que una relació sexual sense consentiment sigui considerada una agressió.
La seu de la Justícia.

Canviar o no el Codi Penal

La seu de la Justícia.

Fernando Galindo
Actualitzada 14/12/2020 a les 06:31
Tenim un gran problema, i no només amb la violència sexual i el seu consentiment o no, sinó en tots els àmbits en què hi ha implicada una discriminació per gènere”. Així valora l’advocada Adela Nieto les recomanacions en l’àmbit judicial realitzades pel GREVIO, el grup expert en acció contra la violència envers les dones i la violència domèstica del Consell d’Europa, que urgeix el Govern a modificar el codi penal per tipificar que una relació sexual sense consentiment sigui considerada una agressió i que es revisi l’escala de penes que s’apliquen al delicte.

D’aquesta manera, Nieto va posar de manifest que la modificació és totalment necessària, malgrat que va puntualitzar que “s’ha de regular amb molta cura i realitzar una anàlisi molt curosa de cada mena de cas, ja que cadascun té les seves particularitats”. Així doncs, va exposar que l’objectiu principal en l’abordament dels casos de violència de gènere s’ha de posar el punt de mira en la víctima, l’agressor i el seu entorn. “Volem igualtat per a tot, s’ha de punir la violència en qualsevol de les seves formes i, evidentment, deixar un espai per a la rehabilitació”, va apuntar.

En la mateixa línia, la lletrada Patrícia Bragança va indicar que per avançar en la lluita contra el masclisme i garantir la protecció d’aquest col·lectiu, “és necessari reformar el Codi Penal i afegir-hi el considerant del consentiment en les agressions”. Bragança va destacar que, “desgraciadament”, a Andorra encara hi ha una cultura negacionista a les agressions, per la qual cosa, “l’àmbit del consentiment segueix essent un tema tabú en la nostra societat moderna”.

D’altra banda, l’advocada Maite Bourgeaud va manifestar que malgrat la violència envers les dones existeix i en molts territoris és “una pandèmia”, sortosament, “això no succeeix al nostre país com un problema general ni social”. D’aquesta manera va considerar que en el marc actual no és necessària una reforma del Codi Penal, ja que aquest té en compte “que qualsevol agressió contra una persona per motius discriminatoris comporti una major penalització”. I va comentar que és molt més necessari “acompanyar les mesures repressives amb la teràpia continuada per intentar canviar la perspectiva de l’agressor”. Al seu torn, l’excomissari del cos de policia i advocat, Benjamí Rascagneres, va exposar que una reforma del Codi Penal podria suposar “una sobreregulació”, que derivaria en una discriminació en altres tipologies de delictes. “La consideració o no del delicte tenint en compte el consentiment comportaria una criminalització diferent i discriminatòria i considero que seria perjudicial”, va dir.

No obstant les diferents opinions, els quatre lletrats van coincidir que per arribar a la plena erradicació de la violència de gènere és necessari treballar intensament en l’educació i la conscienciació dels més joves, que “poden arribar a normalitzar la situació que viuen a casa i no tenir consciència sobre l’agressió que estan exercint”.
Etiquetes
  • #5 Onada feminista
    (14/12/20 14:24)

    Aquesta llei obeeix a una operació d'enginyeria socio cultural per dividir la societat a l'enfrontar a les dones contra homes, com és el cas amb aquesta fabricada ideologia de gènere que està polaritzant a dones i homes, a les famílies i sobretot als més joves.

    Respondre
  • #4 Responeu.
    (14/12/20 10:03)

    Quantes de vosaltres, dones, ha colpejat a la cara a un home amb una simple bufetada, quantes heu perseguit l'home per casa buscant brega i l'home fugint de vosaltres, empunyat a l'home en el transcurs d'una discussió (irracional), insultat agressivament i menyspreat a la parella...?

    I els homes han aguantat estoicament les vostres agressions perquè us estimen i us coneixen com sou en realitat: bones i dolentes, i a vegades irracionals incontrolables.

    Respondre
  • #3 misàndria occidental
    (14/12/20 09:51)

    La llei discrimina l'home. I encara volen més discriminació. I com ells mateixos diuen a l'article, a Andorra no hi ha aquests problemes!, perquè els volen crear/imaginar???

    Penseu que les persones (de tots els generes) són bones i dolentes. Però actualment sembla que néixer amb penis et converteix en un criminal en potencia. I no és just.

    Hi ha persones de gènere femení que agredeixen a la seva manera als altres, però la societat continua intentant fer veure que són éssers impol·luts, sense maldat, sense trastorns, sense zelotípia, sense maldat..., i sobretot amb la gran virtut de no fer mal a ningú i sempre dir la veritat. I aquesta premissa és falsa.

    Quants homes han perdut el cap, quants!... pel fet que la justícia és injusta, i creu cegament a alguna dona venjativa o descontrolada emocionalment, que denuncia amb ràbia però sense raó.

    Respondre
  • #2 Llei discriminatòria
    (14/12/20 09:23)

    Una llei asimètrica, que introdueix el concepte de discriminació positiva, vulnerant així la igualtat davant la llei. Les penes són diferents en funció de si el fet el comet un home o una dona. També se suprimeix la presumpció d'innocència, invertint la càrrega de la prova: l'home denunciat és culpable fins que no demostri la seva innocència. I, a més, aquesta llei concedeix substancioses ajudes econòmiques i avantatges jurídiques a les dones que denuncien, fins i tot abans que es dicti sentència.

    Respondre
  • #1 Desconegut
    (14/12/20 06:58)

    La majoria de les violences son envers les dones pero m'agradaria que la ley s'apliqui quan es envers un home.

    Respondre
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts