Canvis legals per protegir l'ús de les dades personals dels ciutadans

L’APDA vol informació clara, concisa i detallada que eviti confusió en els usuaris

Canvis legals per protegir l'ús de les dades personals dels ciutadansARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Proposició de llei qualificada de protecció de dades personals que acaba de ser admesa a tràmit pe la Sindicatura té com a objectiu principal adaptar-la als nous reglaments europeus en aquest àmbit de manera que s’incrementi la protecció del ciutadà davant la implantació de les noves tecnologies.

Etiquetes:

El director de l’Agència de Protecció de Dades (APDA), Joan Crespo, va precisar que l’actualització de la llei estava prevista davant l’auge que està tenint l’ús de les dades personals per part de les empreses i que és necessari que els usuaris siguin conscients d’aquesta utilització i que donin el seu consentiment, i a més s’afegeixen les dades biomèdiques i biològiques.

L’APDA s’ha encarregat d’elaborar un text que és molt tècnic i complex i que ara els grups parlamentaris estudiaran en comissió. Bàsicament se centra en la qüestió del consentiment de les persones , de manera que sigui informada i plenament conscient a què dona el seu consentiment quan fa ús de les xarxes socials, i alhora s’exigeix als operadors que la informació sigui clara i no porti a confusió. Es tracta d’aquells inicis en un lloc web on s’avisa de les condicions d’ús i s’han d’acceptar, un pas transcendent que la majoria veuen com un pur tràmit i donen el seu consentiment sense saber perquè.

Crespo va assenyalar que l’operador haurà de fer una avaluació prèvia per minimitzar els riscos de les dades personals, sempre referint-se als dominis andorrans. Un altre punt destacat té a veure amb la portabilitat de les dades per garantir al ciutadà que es pot donar de baixa i el seu dret de cancel·lació sense dificultats, ja que les dades li pertanyen. Aquest apartat té a veure amb quan un usuari decideix canviar de companyia o empresa de serveis, bàsicament.

S’intenta també limitar els llargs i pesats escrits de termes d’ús que pràcticament no llegeix cap usuari.

tracking