col·lectius

Tres associacions deixen la FAAD per discrepàncies

Tres entitats han deixat la federació que les aglutina per discrepàncies en la manera de fer

Tres associacions deixen la FAAD per discrepàncies

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La commemoració, avui, del Dia internacional de les persones amb discapacitat arriba a Andor­ra amb un trencament entre les associacions que defensen els drets i interessos del col·lectiu. La Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat (FAAD), que precisament es va impulsar per unir els esforços de totes les entitats, ha sumat tres baixes les darreres setmanes. Ahir l’Associació per la Malaltia d’Alzheimer (AAMA) feia pública la carta que havia enviat a la FAAD per comunicar que marxava i en la qual posava de manifest les diferències amb d’altres entitats representades. “Actualment no compartim l’objectiu de treball ni la manera de treballar d’algunes de les entitats que formen part de la federació”, argumentaven per justificar la seva sortida. Una marxa que se suma a la d’Albatros, l’entitat d’afectats de TDAH, i a l’Associació de Discapacitats Visuals i Auditius.

Cap de les entitats va voler aprofundir en els motius del conflicte, que arriba en un moment d’interinitat al capdavant de la FAAD després de la renúncia de la presidenta, Anna Parramon. Parramon va explicar ahir que va deixar el càrrec després de deixar també les funcions que ostentava a l’associació Trana d’esclerosi múltiple. Els estatuts de la federació marquen que ha d’estar al capdavant algú que tingui responsabilitats en una de les associacions que en formen part i Par­ramon ja no complia aquest requisit obligatori. Amb Parramon també va marxar un vicepresident per motius personals. I ara qui ocupa una vicepresidència de manera transitòria és Enric Garcia, en representació de l’Associació de Malalties Minoritàries, que s’ha integrat recentment a la FAAD i que s’ha trobat amb una trencadissa de la qual, assegura, desconeix “les raons de fons” en acabar d’arribar. Garcia va indicar que si s’han integrat a la FAAD –ho van fer al mateix temps que l’Associació de Discapacitats Visuals i Auditius, que pràcticament ha entrat i ha sortit– ha estat amb la voluntat “de sumar” i que amb aquesta mateixa predisposició ha assumit la vicepresidència en funcions. Veu en positiu que a la mateixa carta de renúncia de l’Associació per la Malaltia d’Alzheimer l’entitat mostri la predisposició a cooperar amb d’altres col·lectius de la FAAD, “sempre que vagin dirigits exclusivament al benefici dels discapacitats”, i confia que es pugui redreçar la situació un cop es defineixi el nou lideratge a la federació i el projecte de futur, que també hauria de passar per un canvi d’estatuts que prevegi com procedir quan succeeix una situació com la viscuda, la renúncia del president.

A les darreres baixes se suma la de l’Associació del Trastorn de l’Espectre de l’Autisme, Autea, el febrer passat, pel que va considerar un atac dels responsables de la FAAD al projecte Joves en inclusió. Amb motiu del Dia de les persones amb discapacitat, l’Autea va reivindicar l’empoderament del col·lectiu per assolir el desenvolupament inclusiu, equitatiu i sostenible de la societat.

LA FAAD REIVINDICA UNA INCLUSIÓP REAL

Amb motiu del Dia internacional de les persones amb discapacitat, la FAAD va fer públic un manifest per reivindicar la inclusió real. Va manifestar que “les lleis estan bé, però no la seva aplicació”, que cal treballar en la “capacitat jurídica” dels discapacitats per tal d’assegurar la seva capacitat de decidir, que s’han d’esmerçar més esforços en l’educació inclusiva, que s’ha d’assegurar l’accessibilitat universal “d’una vegada per totes”, que igualment s’ha de seguir treballant per l’accés al mercat laboral de les persones amb diversitat funcional i amb el mateix nivell salarial i que, finalment, s’ha de comptar amb el col·lectiu per a qualsevol decisió que l’afecti. “Formem part de la societat andorrana i per tant volem que se’ns tingui en compte a l’hora de prendre decisions sobre nosaltres i com no en allò que anomenem tornada a la normalitat que teníem abans del 14 de març del 2020”, reclama la federació, que recorda que el col·lectiu de discapacitats ha estat, amb la gent gran, un dels que han patit més la pandèmia.

tracking