Pandèmia mundial

Les agències de viatges toquen fons sense clients

Les companyies receptores tenen poques sol·licituds en comparació a l’any anterior i n’hi ha mínimes per al desembre

Les agències de viatges toquen fons sense clientsArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les mesures que s’estan adoptant arreu d’Europa pel que fa al turisme de neu preocupa les agències de viatges receptores del país. A hores d’ara les reserves per al mes de desembre pengen d’un fil, mentre que les de gener i febrer s’encaren amb més bons ulls. Tot i això, des de l’Associació d’Agències de Viatges (AVA) asseguren que aquesta temporada no s’arribara “ni molt menys” als números dels anys anteriors.

La membre de la comissió de receptius de l'AVA, Stephi Bastús, va explicar al Diari que estan rebent diverses peticions concretes per poder venir al Principat. “Les ganes de venir hi són. Tenim interessats”. El cert és, però, que les demandes de la cancellera alemanya, Angela Merkel, per tancar totes les pistes europees fins al pròxim gener, o la decisió de França d’obrir a finals de desembre però sense activitats, “deixa amb molta incertesa com anirà evolucionant la situació”. A més, s’ha de tenir en compte que si les dades sanitàries es compliquen, hi podria haver restriccions de mobilitat que dificultarien l’entrada de turistes al Principat.

Bastús va al·legar que, tot i el desconeixement i les poques previsions que es poden fer, si altres països tanquen pistes i es permet l’entrada d’estrangers, “podria ser que sorgissin més reserves i interessats dels previstos”. El fet és que les agències acostumen a treballar amb sis mesos i un any d’antelació i “aquesta vegada estem anant molt última hora”.

Setmana Blanca en fallida

Igualment, Bastús va explicar que un col·lectiu que sempre ha tingut bona rebuda i que enguany estaria en perill són els grups escolars que venen a passar les setmanes blanques. “Sabem que a Espanya s’estan cancel·lant moltes activitats, tot i que encara hi ha alguns interessats” informava Bastús. Un dels motius pels quals atribueix la baixada del seu interès, a part de l’evolució de la pandèmia, és el fet que els centres escolars estiguin obligats a fer-se una TMA per poder accedir al país. “Si s’han de fer la prova amb un termini establert, sabem que moltes escoles no ho voldran fer”.

Pel que fa als llocs de procedència dels turistes, des de l’AVA van indicar que el mercat anglès continua mantenint l’interès malgrat que tinguin imposada una quarantena, que podria passar dels 14 dies als només cinc a partir del desembre. També la responsable de l’associació va explicar que l’interès per part dels alemanys i belgues també és persistent. Això, com és d’esperar, els espanyols i francesos són els que estan mostrant més atenció per venir al Principat.

Amb tot plegat, el conjunt de les agències tenen prevista l’assegurança Covid que van presentar fa uns dies el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la de Turisme, Verònica Canals. Des de l’associació van explicar que el preu encara està per acabar de determinar, ja que els hotels tindran la seva pròpia i les pistes també, totes rondant per sota de l’euro diari. Igual que la resta i seguint les peticions, la seva cobertura assegura la repatriació en cas de contenir el virus, com també dels familiars, l’assistència mèdica necessària, i el reemborsament de les activitats que no es puguin dur a terme. Amb iniciativa es preveu que serveixi com a incentiu per als turistes.

LES AGÈNCIES VAN VENDRE QUASI 127.000 PAQUETS EL 2019

Les dades facilitades per l’associació d’agències mostren com l’any passat es van vendre un total de 126.635 pacs amb una mitjana de 6 nits, l’equivalent a 753.810 nits en total. Unes xifres que de moment queden molt allunyades de les actuals, si bé no van voler donar-ne més detalls. En el document facilitat s’informa que les persones que més van pernoctar van ser els espanyols durant la temporada d’hivern amb un 42% del total. En segon lloc es troben els provinents del Regne Unit amb el 20% . En el cas de França, aquest se situa en tercera posició amb el 15% de les vendes. En última posició hi ha el mercat xinès amb el 0,1%. Per contra, durant la temporada d’estiu del 2019, es van vendre un total de 41.295 paquets amb una mitjana de cinc nits. D’aquests, els espanyols es posicionen gairebé a la cua amb un 1% mentre que els francesos es mantenen a la tercera posició, però amb un 22%. El mostreig, que contempla 11 receptius enquestats per l'AVA, representa per al 2019 el 15,85% dels turistes d’Andorra, que van gastar in situ uns 151.450.075 eurps. Aquest import representa la despesa efectuada un cop arribat a destinació amb compres, etc.

tracking