Pandèmia mundial

La temporada de neu, en suspens

Grandvalira i Arcalís ajornen l’obertura, mentre que Vallnord-Pal Arinsal i Naturlandia encara no han pres una decisió

La temporada de neu, en suspensFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’inici de la temporada de neu es troba a l’aire, i no està garantida la data d’obertura dels diferents dominis esquiables ateses les restriccions dels països veïns. Els primers a anunciar que ajornen l’obertura sine die han estat Granvalira i Ordino-Arcalís, que mitjançant un missatge a les xarxes socials van dir que “ajornem la data d'obertura a l'espera de les decisions que prenguin les autoritats durant la setmana que ve”, i indicaven que en el moment que tinguessin més informació la farien pública.

Per la seva part, Vallnord-Pal Arinsal i Naturlandia encara no han pres cap decisió al respecte. Concretament, des de l’estació massanenca van comentar que “treballem amb diferents escenaris” però que no hi havia res decidit sobre quan obrir i que calia esperar a veure quines eren les decisions a nivell global per prendre una determinació. Una posició similar és la del centre lauredià, que va instar a esperar esdeveniments per prendre una decisió sobre la data d’obertura, que estava prevista per al primer cap de setmana de desembre.

La decisió a Andorra, però, no es prendrà de manera aïllada sinó que estarà en connivència amb el que facin els països de l’entorn. Així ho va afirmar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’ahir d’actualització de dades sanitàries, en què va comentar que “s’han de prendre decisions en molt pocs dies. Però les prendrem de manera consensuada amb els nostres veïns, perquè tenir les úniques estacions obertes del Pirineu si tota la resta estan tancades no ens aportarà cap benefici”. El titular de Salut va afirmar també que “les decisions que s’han de prendre han de ser lleials”. Cal recordar que ahir al migdia, el ministre de Salut espanyol, Salvador Illa, va anunciar una reunió per dilluns entre les comunitats amb pistes d’esquí per consensuar una posició.

FRE A L’ARRIBADA DE TEMPORERS

Les primeres conseqüències de la incertesa que envolta a la temporada de neu ja s’estan fent notar. Des de dijous el Govern ha frenat l’arribada de nous treballadors temporers. L’executiu, de moment, ha optat per aturar l’entrada dels que són extracomunitaris. El mecanisme emprat per part del Govern per limitar aquestes vingudes ha estat el de no emetre noves acreditacions fetes pel ministeri d’Afers Exteriors i que serveixen perquè aquestes persones puguin transitar per França o Espanya abans d’entrar a Andorra un cop aterrat el seu vol.

No obstant això, fonts del mateix executiu van confirmar al Diari que aquesta mesura només té afectació per a aquelles persones que encara no han emprès el viatge cap al Principat. Per les que ja es troben en trànsit o bé ja han estan a Andorra, els tràmits per obtenir la targeta de residència i treball es realitzaran aportant la documentació, com es fa de manera habitual.

Situació a Europa

ESPANYA

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, es reunirà dilluns amb les comunitats autònomes que tenen pistes per pactar una estratègia comuna a totes.

FRANÇA

Per les vacances de Nadal, s’obriran les estacions. Però els remuntadors mecànics estaran tancats tal com va dir el primer ministre, Jean Castex.

ALEMANYA

La cancellera Angela Merkel vol endarrerir l’obertura de les estacions europees fins a mitjans de gener. Però no hi ha cap normativa pròpia aprovada.

ITÀLIA

El primer ministre Conte s’ha alineat amb les tesis de Merkel però tampoc té cap norma aprovada; les pistes no obriran abans del 20 de desembre.

SUÏSSA

Gran part de les instal·lacions per a la pràctica de l’esquí ja estan en funcionament, i s’espera que les que resten arranquin temporada en poc temps.

ÀUSTRIA

El canceller Sebastian Kurz ha dit que la intenció és obrir el 4-5 de desembre. En cas d’obligar-los a tancar, demanarà compensacions milionàries.

UNIÓ EUROPEA

Brussel·les ha contestat a Merkel que la potestat per decidir si s’obren o no les estacions d’esquí és de cada un dels països que en disposen.

ES MOLT AVIAT PER EQUIPARAR ANDORRA AMB L'ALT URGELL, SEGONS EL CONSELLER SOLÉ

L’equiparació d’Andorra amb la regió sanitària de l’Alt Urgell no serà imminent. Així es desprèn de les paraules del conseller d’Acció Exterior, Transparència i Relacions Institucionals de la Generaliat de Catalunya, Bernat Solé, en la seva visita d’ahir a la Seu d’Urgell. Fent referència a la reunió que els dos governs havien mantingut dijous passat, Solé va dir que “és molt aviat” per tractar l’equiparació. No obstant això, el conseller sí que va afirmar que hi havia “la màxima coordinació entre els dos governs” i va reconèixer la importància de les relacions tant comercials, com laborals o econòmiques així com socials, entre els dos costats de la frontera del riu Runer. No obstant això, no va garantir que hi pogués haver cap canvi en el trànsit en la propera revisió que farà l’executiu català, prevista per al 7 de desembre. En la mateixa trobada, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, va comentar que per tal que aquesta equiparació pogués ser una realitat, caldria que la rho d’Andorra se situés per sota del 0,9 així com que els ingressos hospitalaris anessin a la baixa. Fàbrega va recordar que la taxa a la comarca fronterera ara per ara es trobava entorn del 0,85, mentre que la del Principat s’ha enfilat fins a gairebé 1 (0,98).

tracking