Els preus dels lloguers no podran anar més enllà de l'IPC

Xoc entre els diferents models d'habitatge

Un instant de la sessió del Consell General d'aquesta tardaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu dels lloguers d'habitatge es mantindran durant el 2021 i els propietaris només podran augmentar com a màxim l'IPC, després que aquesta tarda s'hagi aprovat una nova llei de mesures urgents, en les que el cost de l'arrendament de l'habitatge n'ha tornat a ser protagonista. Així doncs, del text legislatiu aprovat per la cambra se'n desprèn que no es podrà augmentar de manera significativa el preu del lloguer als habitatges que tinguin una renda inferior a 1.500 euros durant el proper exercici, així com que es prorrogaran un any els contractes. Altres de les excepcions que s'hi han previst és que el propeitari pugui recuperar l'ús de l'habitatge en cas de ser propi, per a un familiar o bé per a destinar-lo a lloguer social. Cal destacar que el debat parlamentari ha posat de manifest els diferents models d'habitatge del país, ja que el PS ha qualificat de poc ambicioses les propostes del Govern, mentre que terceravia ha titllat l'executiu de ser "molt intervencionista". Al final però, la votació del text legislatiu que incloïa també l'augment de les pensions, l'increment de les bonificacions en el pla renova per les rehabilitacions d'edificis adreçats al lloguer i que incloguin millores en eficiència energètica, així com la possibilitat que temporalment els comuns deixin a zero la cessió obligatòria de caràcter econòmic, s'ha votat per parts, amb els sufragis en contra per part de terceravia, a favor pels grups que integren la majoria, i amb un PS que ha votat en contra de les disposicions transitòries, però que ha votat a favor en dues de les agrupacions d'articles i s'ha abstingut en la restant.

De la seva banda, el PS no ha obtingut cap suport en les 4 reserves d'esmena que feienreferènciaa la creació del registre de contractes de lloguer, que hadefensatel socialdemòcrata RogerPadreny. El conseller ha posat molt èmfasi en la necessitat de crear-lo i poder així obtenir dades per fer "autèntica política d'habitatge" i els ha etzibat que "vostès només parlen de l'Institut Nacional d'Habitatge perquè no tenen cap altra política d'habitatge". En resposta, elministreFilloyha defensat que la llei de l'Institut Nacional de l'Habitatge ja compta amb una base de dades, que ha de fer les funcions per obtenir aquestes dades. A més a més, ha criticat que el PS hagi fet "una mala còpia" del primer esborrany de la llei de l'Institut Nacional de l'Habitatgeque es va debatre a la taula nacional al setembre.

Cal recordar que els socialdemòcrates volien que el registre entrés en vigor a partir del primer de gener de l'any vinent, i han criticat que "en el millor dels casos" amb el que es preveu en el projecte de llei de l'InstitutNacionalde l'Habitatge les dades no arribarien fins "mitjans del 2022".A més a més, el PS demanava que l'obligació del registre recaigués en els arrendadors, i denuncien que "amb la seva llei, el que fan és carregar a la part més dèbil, el llogater".En resposta, elministred'Afers Socials, VíctorFilloyha replicat que "el que proposem és que es pugui fer des dels comuns, que ja tenen registrats els contractes de lloguer i que aquests les puguin introduir mitjançant una eina informàtica".

En el segon bloc de reserves d'esmena socialdemòcrates, s'han centrat en la possibilitat de deixar a zero la cessió econòmica pels comuns, quan es construeixiedificis dedicats al lloguer, així com la flexibilització de les mesures d'habitabilitat. El conseller del PS, Carles Sànchez, ha defensat que aquestes mesures no servirienper tal de resoldre el problema de l'habitatge i que el Govern "no sap el resultat que tindran aquestes mesures" al que el minsitreFilloy ha replicat que "el que segur que no aporta nous pisos de lloguer són les propostes immobilistes del PS". El titular d'Afers Socials ha recordat que "s'han introduit 174 habitatges de lloguer gràcies a la flexibilització dels criteris d'habitabilitat, però això no vol dir fer habitatges de segona" i ha afirmat que "rehabilitar un bloc del casc antic, on no hi pots fer pàriking, vol dir perdre qualitat? Jo crec que no".

tracking