x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
instal·lacions

El Palau de Gel està a punt de perdre's pel cost del lloguer

Les diferències entre el comú i la propietat del terreny són molt grans pel que fa a l’actualització
del lloguer
La pista del Palau de Gel, a Canillo.

el Palau de Gel

La pista del Palau de Gel, a Canillo.

ARXIU
Actualitzada 18/11/2020 a les 14:38
Molt ha de canviar l’escenari perquè el comú de Canillo i els propietaris del terreny arribin a un acord per renovar l’arrendament del Palau de Gel. Les diferències econòmiques són enormes, en part perquè ara mateix la corporació està pagant una xifra que no arriba als 1.900 euros mensuals i la propietat, òbviament, considera que els preus actuals del mercat no tenen res a veure amb aquesta quantitat, que pràcticament no s’ha actualitzat des que fa 30 anys el llavors cònsol, Xavier Jordana, va signar el contracte d’arrendament.

Dilluns es va celebrar una reunió entre els propietaris i el cònsol, Francesc Camp, que va acabar sense entesa. Ara mateix les converses estan aturades, ja que els propietaris reclamen 300.000 euros anuals perquè la instal·lació segueixi sent comunal, mentre que Camp al·lega la falta de recursos i afirma que no es pot pagar més de 100.000 euros cada any. Cal tenir en compte que el contracte de lloguer s’acaba a final de desembre i que, per tant, el marge de maniobra per negociar és molt curt i la propietat manté contactes amb altres persones que poden estar interessades en la compra o lloguer del terreny. A més, en el contracte s’estipula que quan aquest caduqui l’immoble passarà a mans de la propietat, amb la qual cosa l’administració local es pot trobar en la disjuntiva d’haver de deixar perdre el que és un símbol de la par­ròquia canillenca.

Camp va posar sobre la taula que el Palau de Gel és deficitari i que no és factible abonar 25.000 euros mensuals de lloguer, que és el topall mínim que exigeix la propietat per renovar l’arrendament. També coincideix amb l’oposició que el comú pensa invertir en el pont tibetà que, segons un sector de Canillo, serà un atractiu turístic, però tampoc aportarà ingressos, més aviat despeses a les arques comunals.

Certament, el Palau de Gel arrossega problemes financers des de fa molt de temps, però es tracta d’un equipament que distingeix la parròquia, que li dona visibilitat i que també li aporta uns beneficis, indirectament.

En la reunió, la propietat va demanar les fitxes urbanístiques del terreny, que està qualificat com a sòl consolidat, i per tant pot ser edificat sense cap problema

SAETDE
El Diari ha pogut saber que ahir Joan Viladomat, màxim accionista de Saetde, va estar a les instal·lacions del comú per parlar sobre l’equipament. És evident que existeix interès de Viladomat pel Palau de Gel, que podria complementar l’oferta als seus clients esquiadors, o fins i tot reconvertir-lo en un altre tipus de reclam turístic.


El que és clar és que queda poc temps i que la propietat està cercant una alternativa per si fracassen les negociacions amb el comú, que ara mateix estan aturades, encara que no es pot descartar un gir que faciliti una entesa, tot i que la situació actual no fa pensar ara precisament en un acord.


El 31 de desembre és la data en vermell. Menys d’un mes i mig per a una negociació molt difícil que ara per ara està en punt mort i que pot deixar la parròquia sense l’emblemàtica instal·lació, en part també perquè s’ha començat a negociar molt tard quan es podia haver fet molt abans i sense pressa.

 
TORRES CRITICA EL PROTAGONISME DE CAMP
L’oposició és molt crítica amb la posició que ha pres el cònsol major. El conseller de l’oposició d’Objectiu Comú, Albert Torres, va declarar a aquest rotatiu que no comprèn la decisió de Camp d’assumir la direcció del Palau de Gel a no ser que sigui “per un afany de protagonisme innecessari”. Tor­res va remarcar que com a president del consell d’administració Camp no necessita ocupar aquest lloc perquè pot continuar fent la gestió del Palau. A més, el conseller de la minoria va expressar el temor que es pugui perdre aquest equipament. “Canillo no s’entén sense el Palau de Gel”, va remarcar, alhora que es va queixar de la poca informació que reben. La corporació va destituir la directora, Mònica López, que havia arribat al càrrec l’any 2018 després de Francesc Oriol.
Etiquetes
  • #43 Nikita
    (24/11/20 21:20)

    Mes impostos per als pisos turistics de gen de fora. Solucionat

    Respondre
  • #42 Oscar
    (19/11/20 11:44)

    Creo que el problema pasa por una administración hecha con voluntad política, en perjuicio de una forma de explotar los recursos de una manera mucho más eficaz. El Palau de Gel es una institución que no ha sacado provecho de sus increíbles instalaciones. Con una adecuada administración, esa pista de hielo estaría homologada, se jugarían torneos de hockey a nivel internacional, habría campeonatos de patinaje artístico, cantidad de espectáculos en hielo, por nombrar unos pocos... Este tipo de acciones traerían turismo, prensa, poner a Andorra en el mapa y, por lo tanto, recursos suficientes para poder pagar cómodamente el valor del alquiler que están pidiendo, que no es desmesurado, por cierto. Pero es claro que si se maneja como un organismo comunal en lugar de una empresa, no importa cuánto se pierda o se gane. Es una pena que así sea, pero son hechos, y vistos a lo largo de los 30 y pico de años que tiene el Palau. Una administración privada, sin dependencia de voluntades políticas, puede sacar adelante esta maravilla que es el Palau de Gel.

    Respondre
  • #41 CDiego
    (19/11/20 10:36)

    El nou Punt de Trobada...

    Respondre
  • #40 david
    (19/11/20 08:43)

    Canillo is the new Cachafeiro

    Respondre
  • #39 Joan
    (19/11/20 07:18)

    El problema deficitari del Palau ve donat per l'ubicació. Canillo no te suficient masa de població mínima estable i a més queda lluny de la pernoctació de la majoria de turistes. Resideixo a una parroquia alta però reconec que el seu emplaçament llògic per ser viable hauria de ser Andorra o Escaldes. A més, no tenim practicants dels esports de gel (patinatge i hockey) perque als pares els hi representa un esforç molt gran acompanyar als fills fins a Canillo i teni-se que quedar durant tota l'estona que dura l'activitat (pujar i baixar dues vegades un mateix dia...). 

    Respondre
  • #38 A.
    (18/11/20 23:59)

    El Palau necessita urgente una gestio en condicions. Una gestio que mai ha tingut. Les trwballadors es preocupin moltissim pero no hi ha ningu responsable fa temps amb capacidad de gerir una empresa com el Palau. Si no da rentabilizar es per la falta de interes Dels responsables.

    Respondre
  • #37 Maria
    (18/11/20 22:19)

    10 anys a 300000euros són 3.000.000 euros. A més a ningú se li escapa que li fa falta una millora ja que està tot molt deteriorat. Al menys 1000000 més. Total 4000000 milions. Amb això fas un super palau de gel nou en terreny públic.

    Respondre
  • #36 QUE M'HO EXPLIQUIN BÉ!
    (18/11/20 21:12)

    ilusa de mí, pensava que el palau de gel era de titularitat comunal. Encara estem en les antigues situacións de lloguers de per vida carissims. Millor fer-ne doncs un de nou i de titularitat comunal (i els llestos que volen 300.000E que vagin a prendre el pel al seu pare). Diners en tenen. Menys animalades tipus ponts tibetans (que per això ja hi es el Tibet..)i mes mirar pels diners publics.

    Respondre
  • #35 antoni
    (18/11/20 21:03)

    aixo d'invertir en terrenys llogats...?
    fa molts anys que el palau de gel existeix...!
    es possible, que el lloguer sigui molt vaix..?
    i ara, surt a la palestra,..?
    vage ,aixo es , un problema molt greu..!

    Respondre
  • #34 Emília
    (18/11/20 19:05)

    Renoi! de 1.900 al mes, és a dir 22.800 a l'any a 300.000, i clar dona tants beneficis....
    Però cap problema, Canillo tindrà un PONT TIBETÀ

    Respondre
Veure’n més
43
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts