Afers socials

Els privats podran construir i gestionar habitatge social

El projecte de llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge contempla multes de fins a 30.000 euros per vendre’ls o llogar-los amb sobrepreu

Els privats podran construir i gestionar habitatge socialSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els privats podran construir promocions d’habitatges protegits, tant per a la venda com per al lloguer, i també gestionar els pisos socials. Ho contempla el projecte de llei de l’Institut Nacional de l’Habitatge que va ser aprovat dimecres passat pel consell de ministres. El text assenyala que l’institut “pot establir que la construcció i/o l’explotació de determinades promocions d’habitatge de protecció pública es duguin a terme en règim de concessió administrativa i regular-ne les condicions”.

També afegeix que la concessió atorga al seu titular el dret a tenir l’ús privatiu de les obres per ell realitzades durant un període que, en tot cas, incloent-hi el període principal més les pròrrogues, no pot superar el límit establert en la llei de Contractació Pública per a les concessions d’obres. És a dir, que la concessió pot tenir una durada màxima de cinquanta anys, incloses les pròrrogues previstes en el contracte.

La concessió no ha d’afectar el dret de propietat i ha de respectar els drets de tercers, i comporta, encara que no sigui explicitat, la facultat de l’Administració de rescatar-la abans del seu venciment si hi ha raons d’interès públic que ho justifiquin. Per últim, s’indica que els titulars d’aquestes concessions tenen prohibida la cessió a tercers, llevat autorització expressa de l’òrgan de contractació.

El projecte de llei contempla sancions, per exemple, pel sobrepreu en el lloguer o venda de l’habitatge de protecció pública, encara que només sigui una percepció. En aquest cas es tracta d’una infracció molt greu a la llei que estarà castigada amb multes de 3.001 a 30.000 euros. També es considerarà molt greu no destinar l’habitatge de protecció pública o de preu assequible a residència habitual i permanent dels propietaris o dels titulars de l’obligació d’ocupar-la, sense autorització; transmetre, llogar o cedir l’ús de l’habitatge protegit a terceres persones; destinar les ajudes percebudes a finalitats diferents de les que van motivar el seu atorgament o incomplir el deure de conservació i rehabilitació dels habitatges de protecció pública, si aquest incompliment suposa un risc per a la seguretat de les persones.

Ús de la mediació

En cas d’aprovar-se per part del Consell General el projecte de llei i un cop en vigor, el Govern tindrà un any per modificar les competències del Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de Justícia. L’objectiu de la modificació serà incloure la mediació en l’àmbit dels conflictes derivats de les relacions contractuals en matèria d’arrendaments d’habitatge i així intentar que les desavinences no acabin a la Batllia.

La llei també obligarà el Govern, en el termini màxim de dos anys des de l’entrada en vigor de la mateixa, a aprovar un reglament sobre normes de valoració de béns immobles i de determinats drets que regulin les normes per al càlcul del valor de taxació de béns immobles i de determinats drets reals.

Aquestes normes, com s’indica al text del projecte de llei, hauran d’establir la qualitat tècnica i formal de les valoracions amb l’objectiu últim de “protegir els interessos públics i privats”.

tracking